1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Рейдери запланували нову атаку на храм УПЦ у селі Баня Лісовицька

Рейдери запланували нову атаку на храм УПЦ у селі Баня Лісовицька

У селі Баня Лісовицька Стрийського району Львівської області прихильники ПЦУ та радикали з «Правого сектору» збираються знов атакувати храм УПЦ, повідомляє «Перший Козацький».

«Ці події почали розгортатись ще у 2018 році, – розповів настоятель храму Покрову Божої Матері УПЦ протоієрей Віктор Путятицький. – 4 листопада «Правий сектор» також напав на храм зі своїми гаслами. Але чоловіки витурили тоді активістів за ворота. 8 листопада, після Літургії, ми провели свої збори громади: за вірність УПЦ та Митрополиту Онуфрію висловились 116 чоловік, це був робочий день. А в неділю оформили протоколи з усіма підписами. Я повідомив у сільраду, РДА та ОДА».

Зі слів батюшки, після цього у селі почали здійснювати тиск на віруючих.

«Людей стали залякувати, щоб навіть не ходили до храму! Погрожують: «Хочеш, щоб тебе підпалили?!». Тиснуть на віруючих і на роботі. Хтось роздав копії тих протокольних списків з підписами людей активістами – і почався тиск», – повідомив він.

7 квітня, на свято Благовіщення, у селі відбулась рейдерська атака з участю радикалів з «Правого сектору», котра закінчилась для загарбників невдачею – поліцейські зі Стрия оперативно прибули на місце події за викликом прихожан та вивели активістів, котрі вдерлися до храму «звільняти його від Москви».

«Зранку вони вигнали людей з церкви, поки було кілька жінок. Але потім людей зібралось у храму більше 150. Загарбників було біля двадцяти. Приїхали три автобуси поліції та їх вивели дуже швидко», – розповів отець Віктор.

Очолювали церковних рейдерів голова Лісовицької сільради Микола Магас та депутат села Василь Федінчук. Федінчук також є головою новоутвореної громади ПЦУ, котра 27 лютого провела свої збори у Народному домі та прийняла рішення про зміну юрисдикції сільської релігійної громади.

Настоятель храму розповів, що на цьому заході «були присутні приїжджі та місцеві з Київського патріархату, греко-католики, один католик і навіть баптист. Протокол цього зібрання скріпили печаткою сільради».

Після зібрання голова сільради заявив, що нарешті «на Стрийщині Московська церква остаточно припинила існувати». Цю «новину» підхопили у ряді ЗМІ та у Стрийській РДА. Також про перехід релігійної громади села у ПЦУ повідомив стрийський декан УАПЦ Михайло Зубкович та сторінка «Митрополит Андрій Шептицький», котру ведуть два журналісти «Радіо Свобода».

«Раніше тут була закинута каплиця та звалище, – розповів настоятель. – У 1990 році, на Благовіщення, ми освятили тут наш храм. І з нами місцева влада постійно судиться. Тільки 20 березня цього року ми виграли вже й апеляційний суд: депутат вимагав повернути це місце у той стан… як воно було».

Батюшка поділився острахом, що 7 квітня була тільки репетиція захоплення, і люди, котрі втратили сором та совість, вже ні перед чим не зупиняться. Нагадаємо, храм Покрова Пресвятої Богородиці у селі Баня Лісовицька – єдиний православний храм у районі, у ньому моляться віряни зі Стрия, Моршина та багатьох сіл у радіусі десятків кілометрів.

Попередній запис
Єленський розповів про секуляризацію релігію та нетерпимість
Наступний запис
Фанар опинився в ізоляції від автокефальних церков, – грецький богослов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее