1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Під час візиту на Прикарпаття Філарет заявив, що Томос буде до кінця року і його дадуть обраному Предстоятелю

Під час візиту на Прикарпаття Філарет заявив, що Томос буде до кінця року і його дадуть обраному Предстоятелю

7 липня 2018 року глава Київського патріархату Філарет очолив прощу до Хрестовоздвиженського Манявського скиту на Прикарпатті. Після богослужіння за участю ієрархів УПЦ КП, у тому числі таких, що представляють екзархат у Росії, Філарет звернувся з проповіддю до присутніх. Про це повідомляє «РІСУ».

Уродженець Донбасу, глава УПЦ КП заявив, що «страждання війни були послані його малій батьківщині Богом, щоб він став їм потрібний».

Окрім того, Філарет присвятив час і питанню автокефалії, за котрою до Вселенського Патріарха Варфоломія звернулась українська влада. Цього разу прозвучала версія про те, що Томос буде наданий спільно обраному Предстоятелю нової церковної структури після собору ієрархів, які підписали звернення до Константинопольського Патріархату.

«Зараз це питання обговорюється скрізь по Україні, – каже очільник Київського патріархату. – Суть в тому, що Вселенський Патріарх нарешті вирішив дати українській Церкві цей так довго очікуваний Томос. І попросив, щоб весь єпископат Київського патріархату, Автокефальної церкви в Україні і частина Московського Патріархату звернулися до нього з проханням про його надання. І щоб з таким самим проханням звернувся Президент України та Верховна Рада. Ці умови ми виконали. В якому стані зараз перебуває справа створення єдиної помісної Церкви в Україні: Вселенський Патріарх створив комісію з трьох митрополитів, які об’їжджають усі православні Церкви світу та інформують їх про наміри Вселенського Патріарха надати українській Церкві Томос. Після цього ми повинні зібратися на собор і обрати одного Предстоятеля. Йому і буде вручено довгоочікуваний документ про автокефалію. Усе відбудеться ще у цьому році. Тоді Україна буде мати одну православну Церкву, а не три. А хто не захоче об’єднання – змінить свою назву на російську Церкву. Пророкують, що буде велика релігійна боротьба – ніякої боротьби не буде. Бо ми силою в українську Церкву затягувати не будемо. А хто прийде – приймемо з любов’ю. Москва хоче такої релігійної боротьби, щоб під приводом захисту своєї Церкви силою втручатися у наші справи. Але ми будемо діяти так, що не дамо приводу для такого втручання. Коли наші Церкви об’єднаються, то українська Церква буде хоча і не найбільшою серед православних, але великою – більшою за активністю від російської, бо в Росії в такій кількості, як у нас, у храмах не збираються. Господь бачить це і тому благословить наш народ і державу».

Нагадаємо, протягом 2014-2018 років, переважно у Західній Україні, Київським патріархатом та греко-католиками було силоміць захоплено близько 40 храмів УПЦ.

Попередній запис
Черкаська обласна рада не стала розглядати ініціативи Президента про автокефалію
Наступний запис
Експерт по автокефалії заявив, що після Томосу для України РПЦ втратить вплив на Білорусь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее