1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. ПЦУ при потуранні поліції захопила храм УПЦ у селі Кураш

ПЦУ при потуранні поліції захопила храм УПЦ у селі Кураш

16 квітня 2019 року прихильники «незалежної Церкви» зрізали замки на Свято-Преображенському храмі УПЦ в селі Кураш Дубровицького району Рівненської області та відслужили там свій «молебень». Викликані на місце події співробітники правоохоронних органів не вжили жодних заходів, щоб запобігти захопленню храму і допомогти віруючим УПЦ. Про це пише СПЖ.

Як стало відомо, протистояння почалося ще в суботу, 9 квітня. Парафіянам довелося відстоювати свій храм від зазіхань новоствореної «громади» ПЦУ протягом усього дня, починаючи з 10:30. Силову підтримку місцевим активістам забезпечували агресивно налаштовані чоловіки, які приїхали з сусідніх населених пунктів спеціально для участі у рейдерському захопленні. Очолював «операцію» голова Соломіївської сільради Олег Білотіл.

Противники канонічної Церкви вимагали, щоб настоятель, протоієрей Василь Іваничко, який прослужив на цій парафії 30 років, передав їм ключі від храму. Так нічого і не домігшись, до вечора активісти вирішили храм опечатати. Цим і зайнявся Олег Білотіл, опечатуючи всі двері поспіль і навішуючи на них ланцюги з замками.

У неділю, 10 квітня, у віруючих УПЦ вже не було можливості здійснити богослужіння у своєму храмі.

Сьогодні прихильники ПЦУ з самого ранку зібралися біля Свято-Преображенської церкви, в село знову приїхала велика кількість немісцевих чоловіків. Парафіян УПЦ до храму не підпускали, всіляко блокуючи їм доступ. Цим, в тому числі, займалися і прибулі за викликом співробітники поліції.

Староста новоствореної громади ПЦУ Володимир Мірко зрізав замки і «віруючі» увійшли в храм, де відслужили свій «молебень». Для цього в Кураш приїхав «священик» УПЦ КП з Дубровиці.

Як розповіли свідки подій, поліція ніяк не перешкоджала захопленню Свято-Преображенського храму. Так, віруючим довелося кілька разів дзвонити за екстреним номером 102, щоб розповісти не тільки про безчинства, які творили в селі рейдери, а й про бездіяльність вже прибулих співробітників правоохоронних органів. Зрештою у віруючих прийняли заяву, але особливого ентузіазму з цього приводу немає.

Зазначимо: раніше релігійна громада УПЦ села Кураш заявила про своє бажання залишитися в лоні канонічної Української Православної Церкви під Предстоятельством Блаженнішого Митрополита Онуфрія. На парафіяльних зборах, що відбулися в березні цього року, віруючі одностайно за це проголосували і своє рішення запротоколювали. У зборах взяли участь 92 людини.

24 березня місцеві прихильники ПЦУ також провели збори, і вже через 4 дні Рівненська адміністрація громаду УПЦ анулювала, переоформивши всі її документи на громаду ПЦУ.

Попередній запис
«Митрополит» ПЦУ обурений, що громада УПЦ відстоює свій храм у Сутківцях
Наступний запис
Громада Лісополя заявила про вірність УПЦ, але на її храм претендує ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее