1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Протоієрей Миколай Данилевич: Спочатку подолання розколу, потім можливий автокефальний статус

Протоієрей Миколай Данилевич: Спочатку подолання розколу, потім можливий автокефальний статус

Українська Православна Церква налаштована допомогти у зціленні розколу в українському православ’ї і не збирається його посилювати. Про це заявив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, коментуючи Радіо Свобода можливість надання Томоса про автокефалію цього року. Позиція УПЦ незмінна, стверджує Микола Данилевич, – спочатку подолання розколу, відновлення єдності, а потім можливий автокефальний статус.

«Ми про візит до Вселенського Патріарха розмірковували й планували його вже давно, просто чекали часу і можливості. В цих питаннях ми давно вже виросли із затінку Москви. І просто треба забути всі ці звинувачення у «непатріотизмі», «промосковській позиції» тощо. Такі звинувачення є маніпуляцією, неправдою», – констатує протоієрей Миколай.

Потрібно вирішувати проблеми спокійно, разом з усім православним світом, щоб не породити ще більше проблем. Сьогодні всі Православні Церкви думають про укріплення єдності, щоб не допускати нових турбот та розділень.

Священнослужитель також вагається з відповіддю, чи буде Томос загалом. «Якщо це виявиться корисно для Церкви, якщо критична більшість Церкви буде за автокефалію, це, звичайно, може бути. Сам по собі Томос не дасть єдності. Він має стати завершенням, підсумком шляху до єдності, а не його початком. Слід нам спочатку об’єднатися, і тоді як результат може бути Томос про автокефалію», – припускає протоієрей Миколай.

Попередній запис
Інформація про порушення прав віруючих УПЦ в Україні передана главі ОБСЄ
Наступний запис
Людмила Філіпович про ЄПЦ: «Пізно пити боржомі…»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее