1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Протоієрей Миколай Данилевич: Ми опинились перед лицем великої кризи, однак надія на подолання конфлікту є

Протоієрей Миколай Данилевич: Ми опинились перед лицем великої кризи, однак надія на подолання конфлікту є

Заступник глави Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич визнав, що події у конфесійному полі розгортаються гірше, ніж цього очікували. «Історія, звичайно, ще продовжується і рано робити кінцеві висновки. Але виявляється, що я був оптимістом. І не тільки я. Ніхто з Глав Помісних Православних Церков також не вірив, що Константинополь може зайти так далеко. Ніхто», – зазначає священик на своїй сторінці в Facebook.

Тимчасове припинення поминання Патріарха Варфоломія за богослужінням, припинення участі РПЦ в спільних з Константинопольським Патріархатом комісіях до вирішення проблемного українського церковного питання ще не є розколом, пояснює Миколай Данилевич. Євхаристійне спілкування на рівні можливості співслужіння між духовенством обох Церков не переривається, як це вже було заявлено з російської сторони. Однак, як констатує представник УПЦ, ситуація загострюється.

«РПЦ виступила з пропозицією загальноправославного обговорення українського церковного питання, тобто зібрання Предстоятелів всіх Церков. Таким чином, зберігається готовність, можливість і надія на діалог й якесь вирішення проблеми. Це означає, що РПЦ не закривається, не самоізолюється, як дехто стверджує, а переносить вирішення проблеми на більш широкий рівень. Адже, якщо проблема не вирішується в трикутнику Київ-Москва-Константинополь, значить, треба розширювати коло діалогу. Якщо кожен зі всіх трьох учасників цього трикутника є в якійсь мірі заангажованою стороною, то інші Помісні Церкви не є заангажованими. І це може допомогти у вирішенні проблеми», – міркує протоієрей Миколай.

Попередній запис
«Перший дзвінок» Константинополю – у Німеччині єпископа-фанаріота попросили не співслужити через присутність архієреїв РПЦ
Наступний запис
Усе, що несуть ЗМІ про статус та служіння УПЦ, є брехнею, – митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее