1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Протоієрей Миколай Балашов: Анкара демонструє зневагу до християнських культурних цінностей

Протоієрей Миколай Балашов: Анкара демонструє зневагу до християнських культурних цінностей

Президент Туреччини підписав рішення, згідно з котрим «мечеть Каріє», як перейменували турецькі завойовники храм монастиря Спасителя в Полях (Хора), припиняє бути музеєм та передається, як і Свята Софія, у відання турецького Управління у справах релігії. Відповідна постанова була прийнята Держрадою Туреччини ще 9 місяців тому.

Ми бачимо, що обіцянки турецького лідера зберегти можливість вільного доступу до культурних цінностей собору Святої Софії на практиці не виконуються. Безцінні мозаїки залишаються закритими для огляду протягом всього дня. Жінки мають обмежений доступ у приміщення храму, перетвореного на мечеть, і з доступних їм місць побачити головні культурні цінності древнього собору неможливо. Хори з найціннішими мозаїчними зображеннями закриті для проходу.

Тепер всього того ж слід очікувати і в храмі Спасителя на Полях. А збережені там під шарами штукатурки та відкриті реставраторами після Другої світової війни мозаїки та фрески – істинний скарб візантійського мистецтва, освічене духовним сяйвом. У повноті своєї збереженості, у вишуканості художнього виконання живописний ансамбль монастиря Хора не знає рівних.

Вочевидь, турецьке керівництво готове й надалі послідовно ігнорувати чужу для його розуміння світову цінність спадку приборканої Візантії, демонструвати людству зневажлива байдужість до християнських культурних цінностей. Все це зовсім не сприяє розумінню, співпраці та дружбі між нашими народами, миру та повазі між послідовниками різних релігій. Боляче це спостерігати.

Руське православ’я у наступництві сприйняло духовні та культурні цінності Константинопольської Церкви-Матері. І нам сумно бачити, як нині приховуються у темряві останні матеріальні сліди великої колись цивілізації – вслід за тим, як її духовний символ, Константинопольський патріарх, обрав бути не першим серед рівних у сім’ї Предстоятелів Помісних Православних Церков, а її володарем та начальником, розколовши своїми діями єдність світової православної спільноти. Результатом, на жаль, стала цілковита втрата будь-якого впливу навіть у себе вдома. Дуже шкода.

Телеграм

Попередній запис
Укрінформ лякає учасників хресного ходу УПЦ коронавірусом
Наступний запис
Профанарське видання розповіло про бездушну атаку РПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее