1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Протоієрей Елладської Церкви: На Соборі стався синодальний переворот

Протоієрей Елладської Церкви: На Соборі стався синодальний переворот

Протопресвітер Миколай Саввопулос, колишній представник Елладської Православної Церкви у Євросоюзі, заявив, що 13 жовтня 2019 року на Архієрейському Соборі відбувся синодальний переворот. З його слів, на Соборі не було голосування, а його організатори просто оголосили про рішення «визнати псевдо-автокефалію без голосування, котре було просто необхідно провести з такого серйозного питання», повідомляє Ромфея.

Більше того, отець Миколай стверджує, що «вони брехливо оголосили, що нібито прийняли рішення визнати “автокефалію”», тоді як «в них вже було все готове, щоб із неймовірною швидкістю відправити Епіфанію привітальний лист, і вже прийшла подячна телеграма від Константинопольського патріарха з приводу “історичного рішення”».

Зі слів отця Миколая, «вони (група ієрархів – прихильників ПЦУ, – ред.) кричать на всіх тонах, що прийняли рішення стосовно привілею Патріарха надавати автокефалію. Також вони кажуть, що нібито Постійний Священний Синод надав Архієпископу право самостійно вирішувати такі важливі церковні питання. У свою чергу, Архієпископ дуже мудро заявив, що він не може взяти на себе таку відповідальність. Але вони наполягають на своєму, ігноруючи Статут, і продовжуючи ту ж пісню й на Соборі. Така ситуація призвела до того, що вчора Предстоятель зізнався, що не знає, чи поїде він у Салоніки і що вони серйозно вплутали його у все це».

Отець Миколай стверджує, що «деякі ієрархи втрапили у пастку, оскільки їх вдалося переконати. І коли ця група (прихильників ПЦУ, – ред.) виявила, що більшість неохоче прийняли рішення, і коли вони зрозуміли, що збирають лише невелику меншість Архієрейського Собору, вони скасували будь-яке голосування та опублікували всі ці рішення. Ось так, просто».

Саме тому, каже священик, «ми вважаємо, що на Архієрейському Соборі невелика група ієрархів вчинила Синодальний переворот за рахунок Архієпископа».

Попередній запис
В РПЦ припинять поминати главу Елладської Церкви у випадку фактичного визнання ПЦУ
Наступний запис
Відсторонений судом вінницький чиновник пожалівся Авакову на «упередженість поліції»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее