1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Протистояння між кліриками Фанару та Архієпископії РПЦ у Європі не існує

Протистояння між кліриками Фанару та Архієпископії РПЦ у Європі не існує

Канал «Релігія сьогодні опублікував допис про ситуацію в західноєвропейському Православ’ї. Текст, на жаль, грішить загальним недоліком більшої частини «аналітики» з цього приводу. Тому було чимало прикладів торік у період підготовки об’єднання Західноєвропейської Архієпископії з Руською Православною Церквою.

Основна проблема такої аналітики у неправильному вимірюванні масштабів «об’єкта дослідження».

Основна думка «Релігії сьогодні» у тому, що «Ситуація з православ’ям у Європі нині нагадує боротьбу Pepsi та Coca-Cola: за душі та серця борються умовні «греки» (Вселенський патріархат) та умовні «руські» (РПЦ в усіх видах та формах: архієпископія, екзархат та РПЦЗ)».

Не буду зараз міркувати про те, наскільки в принципі коректним є (не є) співставлення церковної діяльності з діяльністю комерційних корпорацій.

Помилка у тому, що, на відміну, скажімо, від України, де дійсно має місце важка боротьба, обумовлена залученням політичних сил, у Західній Європі ані архієреї, ані клірики, ані миряни на локальному рівні не виходять із подібних міркувань (що б там не думали у термінах макрополітики у Стамбулі, Нью-Йорку або Бухаресті). Обстановка на приходах Західної Європи є камерною, домашньою, там не прагнуть «конкурувати» і вже тим більше не мислять у категоріях «боротьби за серця». Вони просто надто малі.

Так, рік тому боротьба велася за збереження приходів, що складали Архієпископію, у її складі (або, навпаки, за їхній відхід з Архієпископії). На сьогоднішній день ситуація викристалізувалась, майнові питання отримали або отримують вирішення, і, якщо можна говорити про «боротьбу», то хіба що в нечастих окремих і швидше особистісних випадках – на рівні Івана Івановича та Івана Никифоровича.

Щодо прийняття Жераром Депардьє Святого Хрещення, то мені вже довелося писати про те, що складно бути впевненим у цілковитій щирості подібних дій лицедія. Втім, підпишусь під милосердним, християнським коментарем каналу «Пастир & паства».

Але припускати, вслід за «Релігія сьогодні», що «злиті у мережу фотографії хрещення Депардьє мали якимсь чином продемонструвати значимість Архієпископії порівняно з константинопольськими громадами» і що, в цілому, «з боку це все вбачається як вельми незграбний піар», – це знов таки е не знати особливостей життя у Західній Європі. «Значимість» для кого? І «піар», адресований кому?

По-перше, незважаючи на те, що співавтором статті у Valeurs actuelles, завдяки котрій стало відомо про те, що відбулось, є особа «з ім’ям та прізвищем, що співпадають» з сином регента Олександро-Невського собору, дуже сумніваюсь, що сама Архієпископія має до цього відношення. Йдеться швидше про старанність починаючого журналіста. Вже даруйте, але й особистий досвід, і досвід минулого року показують, що Архієпископія «не дуже вміє у медійну роботу».

По-друге, з точки зору тих, хто є прихожанами або потенційними прихожанами Архієпископії, хрещення Депардьє не додає якоїсь їй значимості. Не приверне, але й не відштовхне. Просто нецікаво. Насправді «зіркові служби» в Олександро-Невському соборі – це традиція, котрій вже дуже багато років.

А ось проблема залучення нових кліриків в Архієпископію, у тому числі з нікудишньою репутацією, дійсно має місце. Втім, 25 років тому (раніше моя пам’ять із цього приводу не простягається), коли я ще жив у Франції, у клірі Архієпископії вже із завидною частотою з’являлись священнослужителі з Руської Православної Церкви, частина (не всі!) з котрих виявлялись вельми сумнівними. Цю практику створив не нинішній глава Архієпископії. Але, будемо сподіватись, саме він спроможеться її подолати.

Cogito ergo sum (канал єпископа Сави)

Попередній запис
Постраждала від рейдерства громада УПЦ с. Несвіч почала будувати новий храм
Наступний запис
У Константинопольській церкві вшанували пам’ять жертв погромів 1955 року

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее