1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Пропонується «сталінська» модель церкви, – ієрарх УАПЦ (о)

Пропонується «сталінська» модель церкви, – ієрарх УАПЦ (о)

Архієпископ УАПЦ (о) Ігор (Ісіченко), керуючий Харківсько-Полтавською єпархією УАПЦ, котра зареєстрована як ХПЄ УАПЦ (оновлена), розкритикував перспективу об’єднання у ЄПЦ. Про це повідомляє «Релігія в Україні» з посиланням на Нromadskeradio.org.

«Нам пропонується модель, яка нагадує візантійську модель, прийняту Сталіним у 43 році. Створення церкви під державний запит. Такий експеримент проводився кілька разів, і в тому числі в 92 році, коли намагались об’єднати дві церкви, з’явилась третя, і стосунки не покращились. В цьому процесі не вистачає активності самої церкви, –зазначив архієпископ Ігор. – Немає найнеобхіднішого –  міжцерковного діалогу, спільних проектів, налагодження стосунків не лише на рівні єпископату, а священства і мирян».

Архієпископ Ігор висловлює жаль з приводу пасивності УПЦ, навіть єпископів, які попередньо висловлювались на захист цієї ідеї, а також позиція українських церков у діаспорі. «Вони залишаються симпатиками цього об’єднавчого процесу, а не учасниками. Виникає небезпека, що із створенням єдиної помісної церкви в Україні ми відгородимось юрисдикційно від церков у Західній Європі, Канаді, США, які поступово ставатимуть частиною асиміляційного процесу і входитимуть у більш панправославні об’єднання на цих теренах», – заявив він.

Ієрарх порівняв це з власною ініціативою – об’єднанням з УГКЦ, подібна співпраця, як він вважає, допомогла б створенню доброзичливо-суспільного клімату в Україні, «якого всім бракує».

Попередній запис
Олександр Саган: Дивно, що до Томоса в Україні фактично не готуються
Наступний запис
У Білоцерківській єпархії УПЦ спростували фейк про переведення священика «за патріотизм»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее