1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. При Зеленському випадки церковного рейдерства будуть поодинокими, – експерти

При Зеленському випадки церковного рейдерства будуть поодинокими, – експерти

Силові протистояння навколо храмів канонічної Церкви після зміни влади на Банковій навряд чи будуть відбуватись у таких великих масштабах, як раніше. Таку точку зору українські експерти озвучили під час недавньої прес-конференції, передає «Перший Козацький».

 

«Жодних рейдерських захоплень храмів у Рівненській, Тернопільській, Волинській областях не було б, якби не діяла зв’язка: ОДА, СБУ з підгодованими рагультер’єрами – парамілітарними формуваннями від «Свободи» до «Правого сектору», – вважає керівник Центру «Третій Сектор» Андрій Золотарьов. – Без цього реалізувати силові захоплення буде неможливо, але конфлікти будуть».

 

На його думку, питання полягає у тому, чи зможе новообраний президент «взяти під контроль силову вертикаль за два місяці, інакше з осені буде англійською королевою – царювати, але не правити». Однак історично на Західній Україні були найсерйозніші гоніння на Православ’я, тому в цьому регіоні гостра ситуація буде зберігатись.

 

Павло Рудяков, директор Інформаційно-політичного центру «Православ’я», найбільш ймовірним сценарієм бачить призупинення силових захоплень храмів, у тому числі у зв’язку з тією судовою тяганиною, котра нині триває по епізодах, які вже відбулися.

 

Політолог нагадав, що, незважаючи на всі зусилля, примусово до ПЦУ перевели менш ніж 1% храмів УПЦ, при тому, що, «прикриваючись фіговими листками церковної свободи та Єдиної Помісної Церкви, і «прощавай», це робилось силами ОДА, РДА та СБУ, її парамілітарних формувань».

 

Політолог Денис Пілаш висловив думку, що «силові протистояння будуть залишатись поодинокими, не набуваючи настільки великого масштабу». Однак зростанню напруження у суспільстві може сприяти недавнє нагородження Філаретом представників ультраправої С14, «безкінечно далеких від християнських ідеалів», але близьких до СБУ.

Попередній запис
У Раді провалили проект Порошенка про заборону у ВСУ капеланів УПЦ
Наступний запис
Шевчук сказав, що в УРСР єдиним «голосом народу» була УГКЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее