1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Приходи УПЦ Горохівського району на Волині відновлюються після масового рейдерства ПЦУ

Приходи УПЦ Горохівського району на Волині відновлюються після масового рейдерства ПЦУ

Православні громади трьох благочинь Горохівського району Волинської єпархії УПЦ відновлюють приходське життя після масової рейдерської атаки з боку ПЦУ/УПЦ КП, у результаті котрої у 2019 році понад 30 громад канонічної Церкви втратили храми. Про це повідомляє СПЖ.

На початку серпня 2019 року значну підтримку постраждалим від рейдерів прихожанам надали учасники Міжнародного хресного ходу, що слідував з Польщі та Білорусі через Волинь у Свято-Успенську Почаївську лавру. Як і торік, маршрут ходу пролягав через місто Горохів, де віряни гостинно прийняли та розмістили понад 1 300 паломників.

У ці дні стало відомо, що громада УПЦ у селі Угринів Горохівського благочиння продовжує збирати гроші на новий храм. Цей приход одним з перших в Україні постраждав від рейдерської атаки УПЦ КП ще у вересні 2014 року.

Як повідомлялось, 6 серпня на подвір’я кафедрального собору Всіх святих землі Волинської у Луцьку прибули чудотворний мироточивий список ікони Божої Матері «Пантанасса» («Всецариця»), частина десниці святого великомученика Георгія Побідоносця та частина мощів священномученика Харлампія. По дорозі до обласного центру святині завезли на територію Горохівського району.

Їх урочисто зустріли учасники велелюдного молебню в селі Шклинь: тут святиням вклонилась не лише численна громада, яка укріпилася після того, як її храм святих Бориса і Гліба також захопили прихильники ПЦУ, але й віряни та священики УПЦ із сусідніх сіл. Всього у цей день у Шклині зібралось 12 священнослужителів благочинь Горохівського району. Відео ходу зі святинями та молебню у тимчасовому приміщенні опублікували у Facebook.

Громада УПЦ села Шклинь, котру також перереєстрували на ПЦУ, намагається добитись від місцевої влади, щоб прихожанам виділили у селі ділянку для будівництва нового храму. Нині віряни моляться у приміщенні колишньої їдальні, а не у тісній кімнатці сільської хати, як більшість інших пограбованих приходів УПЦ.

Станом на 11 серпня 23 громади УПЦ, що діють у Горохівському, Мар’янівському та Берестечківському благочиннях району, розпорядженнями керівництва Волинської ОДА перереєстрували на користь ПЦУ. Розпорядження, що стосувались приходів Горохівського району, виходили з 18 березня по 11 липня включно. Перереєстрацію влаштували для юридичних осіб – громад канонічної Церкви у населених пунктах Скобелка, Смолява, Шклинь, Пірванче, Мирне, Берестечко, Марковичі, Диковини, Новостав, Лобачівка, Озерці, Бережанка, Мирків, Піски, Рачин, Ощів, Антонівка, Звиняче, Широке, Охлопів, Квасів, Терешківці, Хмельницьке.

Немає даних про проведення перереєстрації приходів у 14 селах. Це Мерва, Кутрів, Сільце, Бужани, Борисковичі, Галичани, Журавники, Бистровиця, Борочиче, Красів, Пільгани, Жуковець, Довгів, Брани.

Всього з  37 сіл району, що постраждали від рейдерства, на 11 священики оголосили про перехід до ПЦУ, ще на кількох настоятелі пішли від громади або перейшли в інший населений пункт.

Попередній запис
У Галузинцях радикали від ПЦУ, котрі штурмували храм, побили священика та поліцейських
Наступний запис
У Луцьку пройшов велелюдний традиційний хресний хід з православними святинями

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее