1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Прихильники Фанару в Західноєвропейській архієпископії проголосували за переговори з РПЦ

Прихильники Фанару в Західноєвропейській архієпископії проголосували за переговори з РПЦ

18 січня 2020 року відбулися позачергові загальні збори вікаріату в складі митрополії Константинопольського патріархату у Франції, утвореного представниками Західноєвропейської архієпископії православних парафій руської традиції, які відмовилися від приєднання до РПЦ. Як повідомляється на сайті orthodoxie, збори, на яких раніше анонсувалося обрання «паралельних органів управління» Архієпископії, не зібрали кворуму, тому «змістити» керівника Західноєвропейської архієпископії митрополита Іоанна (Реннето) не вдалося.

Нагадаємо, в структурі Фанару раніше назвали перехід Архієпископії до складу РПЦ «відходом в Дубнінську єпархію» і заявляли про те, що оберуть нові органи управління екзархатом, який вже більше року, нагадаємо, вважається на Фанарі ліквідованим.

Збори відкрив митрополит Галльський Еммануїл, призначений тимчасовим керуючим вікаріату. Він «описав складну ситуацію в екзархаті і невирішений дотепер конфлікт його правління». Оскільки відсутність кворуму не дало присутнім обрати «нового президента», митрополит Еммануїл залишається locum tenens, відповідно до попереднього рішення Вселенського патріархату.

Далі «в братській атмосфері» зібрання вивчило кроки, які необхідно зробити щодо тих парафій, що «пішли за владикою Іоанном в Дубнінську єпархію».

З огляду на обставини, що склалися, митрополит Еммануїл і представники попередньої Ради архієпископії схилилися до переговорів з РПЦ.

Присутній на зборах адвокат Матьє Раго (Matthieu Ragot) пояснив присутнім, що після розколу Архієпископії склалися дві її частини, які претендують на управління союзом православних парафій в Західній Європі. У той же час, незалежно від аргументів сторін, судові тяжби часто бувають дуже тривалими і дороговартісними, а переговори дозволяють знаходити конструктивні рішення і знижують ризик паралізації інституцій.

В результаті збори практично одноголосно, за винятком одного, хто утримався, дали згоду на те, щоб почати переговори, а не судове провадження. Також представникам Ради архієпископії, що залишилися в юрисдикції Константинополя, доручено звернутися «до посадових осіб Дубнінської єпархії» для організації переговорів.

Нагадаємо, близько 60% учасників Генеральної асамблеї Архієпископії 7 вересня 2019 року проголосували за входження екзархату в РПЦ. За підсумками грудня, також близько 60% парафій підтвердили це рішення.

Фото – orthodoxie.com

Попередній запис
Ієрарх Фанару звинуватив РПЦ у тиску на Грецію
Наступний запис
Володимир Зеленський та Дмитро Разумков привітали Філарета з 91-річчям

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.