1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Привіт з Криту! Представники помісних церков світу вкотре сказали “Ні!” українським розкольникам

Привіт з Криту! Представники помісних церков світу вкотре сказали “Ні!” українським розкольникам

Всеправославний собор, на який покладали серйозні сподівання представники українських розкольників, виявився для них повним провалом. Замість того, аби одержати автокефалію чи хоча б якусь легалізацію, “філаретівці” натомість отримали “ляпаса”. Листи і звернення, які наперебій йшли чи то на Крит, чи то на Фанар, дали зворотній ефект, на який в УПЦ КП та середовищі їхніх лоббістів навряд чи очікували. 

Так представник Константинопольського патріархату священик Александрос Карлуцос, висловлюючи позицію своєї Церкви щодо українського питання, заявив наступне: «Я вважаю, що це був зухвалий крокнавіть занадто зухвалийз їхнього боку. Їхні політики не повинні торкатися питання визнання (автокефаліїред.) Церкви». 

Підсумовуючи свої роздуми щодо питання надання автокефалії українській церкві, Александрос Карлуцос відмітив: «Як ви знаєте, Вселенський Патріарх визнає тільки Патріарха Кирила духовним главою всієї Русі, що означає, звичайно, і України». 

Представник Польської Автокефальної Православної Церкви архієпископ Люблінський і Хелмський Авель виступив з критикою щодо втручання в справи Православної Церкви в Україні. «Нікому в це питання не треба втручатися, тому що політики, які вже вплуталися в це питання, зробили багато проблем, а ще коли інші Церкви почнуть втручатися, то проблеми помножаться», – сказав владика Авель.

Цікаву думку щодо ситуації висловив і представник Сербської Православної Церкви митрополит Черногорський і Приморський Амфілохій (Радовіч). Він розкритикував не лише український розкол, але і його головного ідеолога – Філарета Денисенка. «Московська Патріархія має свою автономну Церкву. На жаль є й інші, тобто цей нещасний Філарет. Особисто я сумніваюся, що ця людина в Бога вірить», – сказав митрополит. 

Нагадаємо, представники УПЦ КП покладали великі надії на те, що Константинопольський патріархат вплине на легалізацію цієї структури. Для реалізації подібного кроку, в “Київському патріархаті” навіть були готові відмовитись від свого статусу, підпорядкувавшись Константинопольському патріарху. Разом з тим, Верховна Рада України направила на адресу Всеправославного собору листа з проханням надати автокефалію православній церкві в Україні. Та, судячи з вище викладеного, УПЦ КП і надалі лишається невизнаною, в усьому Православному світі, структурою.

 
Попередній запис
Греко-католики оголосили “похід на схід”
Наступний запис
В Тернополі “Правий сектор” агітує проти УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее