1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. «Приборкання непокірних»: навіщо Фанар міняє статут Американської архієпископії?

«Приборкання непокірних»: навіщо Фанар міняє статут Американської архієпископії?

Синод Константинопольського патріархату призупинив чинність статуту Американської архієпископії (від 2003 року) до моменту розробки та набуття чинності нового.

Глава архієпископії – Елпідофор (Ламбрініадіс) – оцінив цю подію як можливість «відновити Церкву в Америці з нуля».

«Сьогодні ми почуваємось особливо щасливими, оскільки цим рішенням Вселенський Патріархат дає нам чудову можливість спільно представити та спроектувати нашу Церкву з нагоди її 100-ліття. Всі разом, духовенство та миряни, ми будемо брати участь у спільному комітеті з нашим Патріархатом, і ми розробимо та завершимо новий план з новими поглядами на Православ’я в Америці на наступні 100 років», – заявив він.

Ще торік, коли митрополит Елпідофор очолив Американську архієпископію, ми писали, що одним з його головних завдань є наведення дисципліни серед американських ієрархів щодо їхньої лояльності Фанару.

Кажучи простими словами, він мав «закрутити гайки» у свободолюбній архієпископії, котра неодноразово проявляла тенденції до самостійності від Фанару, починаючи з 90-х років. Між архієпископією та патріархом Варфоломієм раз-у-раз виникали тертя, пов’язані зі з’ясуванням меж її самостійності.

Своєї вищої точки ці тертя досягли на початку 2000-х. у 2002 році американське духовенство та миряни висунули низку пропозицій, пов’язаних із розширенням автономії архієпископії та переглядом статуту 1977 року. Зокрема, йшлося про те, що глава архієпископії мав обиратись серед трьох кандидатур, запропонованих самими американцями. Однак всі ці пропозиції були проігноровані Фанаром. І новий статут 2003 року зберіг усі обмеження попереднього.

Зазначимо, що після відставки попереднього глави архієпископії – Димітрія (Тракателліса) – до нових виборів не був допущений жоден американський єпископ. По суті, Елпідофор став «варягом», нав’язаним Константинополем.

У цьому контексті рішення, прийняте Синодом Константинопольської Церкви про перегляд статуту архієпископії може свідчити про продовження політики Фанару, направленої на взяття під цілковитий контроль своїх американських «володінь». Хоча хто його знає, можливо, на нас очікує якийсь сюрприз.

У будь-якому випадку, більше інформації ми зможемо отримати у понеділок, 12 жовтня, після прес-конференції, на котрій виступить глава Американської архієпископії з приводу поточних подій.

Правблог

Попередній запис
Синод Фанару скасував статут Архієпископії Константинопольського патріархату в США
Наступний запис
Митрополит Амфілохій одужує

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее