1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Президент МАП: Запущений Фанаром процес може спровокувати масові розколи

Президент МАП: Запущений Фанаром процес може спровокувати масові розколи

Президент Міжпарламентської Асамблеї Православ’я (МАП) Сергій Гаврилов побоюється, що процес, запущений Константинопольським патріархом Варфоломієм в Україні, може викликати масові розколи Православних Церков по всьому світу. Про це пише РІА Новости.

«Я думаю, що у нього (Константинопольського патріарха, – ред.) є папістські амбіції, – сказав Гаврилов. – Ясно, що вони носять не догматичний характер. Але я думаю, що небезпека в тому, що запущений принцип доміно, почнеться масовий розкол Православних Церков. У кожній країні буде по дві, три, чотири й так далі».

На його думку, така загроза існує не тільки в Північній Македонії і Чорногорії.

«Є чимало претендентів, – пояснив Гаврилов. – Олександрійська Церква має прекрасно розуміти, що якщо почнуть плодитися Церкви в африканських країнах, і у них з’явиться спокуса розбиратися між собою в тому числі з допомогою цих інститутів, це буде страшно і помилково».

Щоб не зруйнувати саму цілісність світу, «треба повернутися до канонічного рівноправного діалогу».

«Ясно, що іноземні, американські колеги активно брали участь у заходах в Україні, цьому були масові свідчення. І ті, хто починав цей розкол, мали на увазі не тільки створення якоїсь Церкви на Фанарі, вони мали на увазі розірвати відносини між народами. Не тільки між Церквами»,– сказав він, додавши, що зараз важливо не допустити такого розвитку подій, які можуть призвести до глобального конфлікту.

Попередній запис
Зустріч архієпископа з главою Фанару відбулась з відома глави РПЦ, – Брюссельська єпархія
Наступний запис
Маса релігієзнавців-критиків УПЦ змінили партквиток на вишиванку, – експерт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее