1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Предстоятель Фінляндської архієпископії Фанару сумує через перетворення Святої Софії на мечеть

Предстоятель Фінляндської архієпископії Фанару сумує через перетворення Святої Софії на мечеть

Архієпископ Гельсінський і Фінляндський Лев (Константинопольська церква) прокоментував рішення Туреччини зробити собор-музей Святої Софії мечеттю. Про це повідомляє orthodoxianewsagency.gr.

«Ми всі з сумом сприйняли повідомлення про те, як турецька держава під керівництвом свого президента стало просувати ініціативу про перетворення музею Святої Софії на мечеть. Патріарх Варфоломій і папа Франциск, а також Всесвітня рада церков і багато інших виступили із зверненнями, в яких висловили печаль і протест з приводу цих дій», – пише владика Лев.

«Звершена зміна статусу будівлі сприймається як образа не тільки християнами, але і всім людством. Президент Туреччини Ердоган вже давно прагнув до повернення музею статусу мечеті, і тепер його рішення отримало правове оформлення. Це починання має символічне значення. Особливо з точки зору нас, православних християн, коли символ спільної історії довільно передається в користування однієї конфесії, то це сприймається як відмова від християнської історії території сучасної Туреччини», – коментує архієпископ.

За його словами, «мудрістю минулих років можна надихатися, але не можна повернутися в минуле, його не вдасться частина за частиною перенести в сучасність, скасовуючи попередні рішення». Таким кроком, вважає владика, кроком в сторону вже безповоротного минулого …цим вчинком керівництво Туреччини демонструє відсутність інтересу до того, яке значення Свята Софія і місто Стамбул мають для всього світу і християнської та ісламської культури.

Попередній запис
Керуючий Львівською єпархією УПЦ звернувся до голови ОДА через терор проти громади у Золочіві
Наступний запис
Наша мета – створення Помісної церкви, – отець Алексій Струве

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее