1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Предстоятель Української Церкви – Митрополит Онуфрій, – кіпрський ієрарх

Предстоятель Української Церкви – Митрополит Онуфрій, – кіпрський ієрарх

Ієрарх Кіпрської Православної Церкви митрополит Тамасоський Ісая представив Священному Синоду свої богословські погляди відносно ситуації, що склалася після одноосібного рішення архієпископа Хризостома щодо ПЦУ, та вказав на «початок повалення синодального режиму нашої Церкви з непередбачуваними наслідками». Коментарі кіпрського архієрея опублікував грецький ресурс Romfea.

Пояснюючи, чому він відкидає будь-які пропозиції, направлені на легалізацію ПЦУ, передусім митрополит Ісая заявив про свою «абсолютну повагу та неухильну вірність синодальному устрою Православної Церкви, як це визначено православною еклезіологією, Священними Канонами та Статутом Кіпрської Церкви».

«Тільки Священний Синод має виключне право «регулювати відносини Кіпрської Церкви з іншими Православними Церквами» (стаття 7 § 2 Статуту), а Предстоятель закликаний висловлювати синодальне рішення (стаття 7 § 2 а, в)», – наголосив ієрарх.

Він заявив, що наполягає на одноголосному рішенні Кіпрського Синоду від 18 лютого 2019 року, «котре, на жаль, було порушене архієпископом».

«Зокрема, я повторюю свої серйозні побоювання та сумніви, котрі були висловлені у згаданому синодальному рішенні через відсутність апостольського наступництва у керівництві так званої Автокефальної Православної Церкви в Україні. Відповідно, я не можу погодитись із чинністю рукоположення та таїнств, котрі звершує це керівництво.

Я повторюю тверду позицію Кіпрської Церкви, згідно з котрою єдиним канонічним Предстоятелем Української Православної Церкви є його Святість Митрополит Київський Онуфрій. Тому, слідуючи за канонічною вимогою «нехай не буде в одному місті двох єпископів» (8 Правило Першого Вселенського Синоду), я відмовляюсь визнавати іншого «предстоятеля», особливо, коли він фактично не має ані канонічного, ані чинного рукоположення», – наголосив митрополит Ісая.

Кіпрський архієрей пояснив, що його відмова визнавати ПЦУ та її «предстоятеля» Епіфанія ґрунтується на вченні, вірі та церковній і канонічній традиції Православної Церкви.

«Йдеться не про незгоду з простих адміністративних або другорядних питань, а щодо сутності православної еклезіології та нашого церковного вчення про Святі Таїнства та апостольське наступництво, питань, котрі стосуються нашого спасіння. Ці питання не можуть бути виставлені на обговорення або погодження у рамках якогось навіть і синодального процесу, а також вони не можуть бути схвалені опортуністською, маргінальною, по суті, більшістю», – заявив він.

Таким чином, наголосив митрополит Тамасоський, рішення архієпископа Хризостома поминати Епіфанія як предстоятеля є «самовільним, неканонічним та явно таким, що суперечить нашій церковній традиції, православній еклезіології та одноголосному рішенню Священного Синоду від 18.2.2019, та вказує на початок повалення синодального устрою нашої Церкви з непередбачуваними наслідками».

Він заявив, що, оберігаючи єдність Кіпрської Церкви у цей складний період, не буде переривати поминання архієпископа Хризостома, «але залишаю на розгляд моєї ієрархічної совісті співслужіння з архієпископом через його впертість у поминанні Епіфанія».

«Як єпископ Апостольської Церкви Кіпру, я представляю вказане вище з великим хвилюванням та болем, а також із підвищеним почуттям відповідальності перед моєю ієрархічною совістю, паствою, ввіреною нам по милості Божій та всеправославною спільнотою та єдністю далеко від етно-расової, економічної або іншої позацерковної залежності, малості та доцільності, сподіваючись лише на збереження «віри, одного разу переданої святим» (Иуд. 1:3) та умиротворення Церкви, «котру Господь надбав Собі Кров’ю Своєю», – резюмував митрополит Ісая.

Переклад СПЖ

Попередній запис
Ще десять Церков, крім РПЦ, відмовляються визнати папську владу Фанару
Наступний запис
І в грецькому середовищі є захисники канонів, – спікер УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее