1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Предстоятель УАПЦ: Замість Андріївської церкви нічого не дали, а Томос краще направити в Україну з архієреєм Вселенського Патріархату

Предстоятель УАПЦ: Замість Андріївської церкви нічого не дали, а Томос краще направити в Україну з архієреєм Вселенського Патріархату

Глава УАПЦ Макарій досі не знає, якою буде назва об’єднаної Церкви, якою буде статут і її статус. Окрім того, за час, що минув від дозволу на передачу Андріївської церкви Вселенському Патріарху, УАПЦ дотепер нічого не запропонували взамін. Про це очільник однієї з церков, які передбачаються бути введеними до складу ЄПЦ, ще раз розповів в ефірі телеканалу Espreso.TV.

Також глава УАПЦ каже, що до розмови з Філаретом про майбутній статут він не мав сумнівів, що церкви в Україні об’єднаються, а тепер має.

«Не знаю, яка буде назва, Предстоятель. Немає спільного статуту. З чим іти на собор? Є три статути, наш, УПЦ КП та УПЦ МП, з них треба робити щось одне, а це немала робота. Назва, статут, модель – чи буде митрополія, чи патріархат, ми нічого не знаємо. Філарет шокував розмовою у присутності архієреїв, каже, що «яка в статуті назва є в моєму, така і буде», але ми не почули цього від Емануїла (митрополита Галльського, – ред.) і в Україні не від кого не почули», – розповів владика Макарій.

Також митрополит УАПЦ тепер вважає, що на початок об’єднувального процесу треба видавати Томос: без нього архієреї УПЦ не підуть. «Треба було дати Томос, тимчасово направити сюди з Фанару митрополита і навколо нього об’єднуватись», – припускає Макарій.

«Якщо робити помісний собор архієрейський, то треба знати устрій, статут, назву, довезти священиків. На це пішло б, як питали в мене екзархи, і я відповів – два тижні. Вони сказали, що «це довго». Але як скоріше можна провести? Я не знаю. Два тижні на обговорення, але треба знати основні принципи. Я їх не знаю! Що я скажу священикам або деканам?», – говорить митрополит.

Щодо Андріївської церкви, то глава УАПЦ наголосив, що він сам особисто не має нічого проти того, щоб її віддали у розпорядження Вселенського Патріархату, однак він наголосив, що має зібрати своїх архієреїв і в присутності представників АПУ та екзархів Фанару прийняти це рішення, та отримати після передачі храму щось взамін.

«Далі, коли буде об’єднуючий собор, лишається Київська єпархія, яка не має собору, нічого. І там повинен бути архієрей. Треба приміщення. Є Кирилівська церква, є Спаса на Берестові… Один раз можуть обманути, другий – але далі вже ні. Я раніше прийшов на Хресний хід, щоб домовитися з керівництвом «Софії Київської», що дадуть служити в притворі Андріївської церкви. На два рази дозволили, а на третій сказали ні», – жаліється глава УАПЦ.

Також митрополит Макарій зазначив, що забирати храми в УПЦ ніхто не планує, а нерухомість, якою користується УАПЦ, просто вивели з доступу цієї церкви, і «все якось боком робиться». Тому владика дійшов думки, що, окрім варіанту об’єднання, є інший варіант – Вселенським Патріархат може направити сюди з Томосом призначеного митрополита, тоді буде успіх.

Попередній запис
Зоря намагається довести, що новий «титул» Філарета – це реальність
Наступний запис
Патріарх Іриней: Рішення Фанару суперечить вченню та устрою Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее