1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Предстоятель Албанської Церкви засудив спроби втручання Константинополя в українське церковне питання

Предстоятель Албанської Церкви засудив спроби втручання Константинополя в українське церковне питання

У посланні Блаженнішого Архієпископа Тиранского і всієї Албанії Анастасія, направленому Святішому Патріарху Московському і всієї Русі Кирилу 10 жовтня 2018 року, висловлено побоювання, що реалізація Константинопольським Патріархатом проекту української автокефалії «стане «ходінням по мінному полю». Про це повідомляє сайт ВЗЦЗ РПЦ.

“Воно нагадує небезпечний задум з непередбаченими побічними діями. Протиборчі угруповання збережуть свою індивідуальність і згуртованість, як це неодноразово траплялося в різних Помісних Церквах. У підсумку замість єдності православних на Україні проступає небезпека розколу єдності світового Православ’я”, – підкреслив Предстоятель Албанської Православної Церкви, зазначивши, що цією думкою він поділився з Патріархом Константинопольським Варфоломієм під час особистої зустрічі на острові Крит.

Предстоятель Албанської Православної Церкви запевнив Святішого Патріарха Кирила, що зі свого боку зробить все можливе, щоб запобігти розкол у світовому Православ’ї.

«Такий розвиток подій став би болючим ударом по довірі до Православ’я, чого всіма силами необхідно уникнути, – переконаний Блаженніший Анастасій. – Як би це не здавалося неможливим, вважаємо, що всі ми повинні «зробити все», щоб повернутися до Наради Предстоятелів і планування нового Великого Собору. Ми віддаємо собі звіт в тому, що деякі вважатимуть ці пропозиції нереальними і в підсумку нездійсненними. І, тим не менш, я переконаний, що ніхто не може бути реалістом, якщо не вірить в диво, і що неможливе людям можливо Богу (Лк. 18. 18-27)».

Нагадаємо, раніше втручання Константинопольського патріархату рішуче засудили предстоятелі Сербської та Польської Православних Церков. У свою чергу голови Олександрійського, Антіохійського патріархатів, Церкви Чеських земель і Словаччини, а також представники інших Помісних Церков висловили рішучу підтримку Предстоятелю УПЦ Блаженнішому Митрополиту Онуфрію.

Попередній запис
”Я на собор піду, щоб спостерігати”, – митрополит Софроній
Наступний запис
По всій території України “активісти” проводять пікети єпархіальних управлінь УПЦ, вимагаючи підтримки Томосу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее