1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Турецька православна церква подала позов до суду на Вселенський Патріархат через втручання Фанару в Україну

Турецька православна церква подала позов до суду на Вселенський Патріархат через втручання Фанару в Україну

Турецька православна церква подала позов до суду на Константинопольський Патріархат і Патріарха Варфоломія, передає «РИА Новости».

Як заявила прес-секретар патріархату Турецької православної церкви Севгі Еренерол, позов поданий на тлі рішення приступити до надання автокефалії церкві в Україні. З її слів, у позові вказано, що «ця справа політична і далека від релігії».

«У Варфоломія немає повноважень направляти своїх екзархів до України і надавати автокефалію її церкві. Статус Константинопольського Патріарха, згідно з Лозаннським мирним договором 1923 року, обмежується відправленням богослужінь для греків, котрі проживають у Туреччині», – сказала Еренерол.

Вона також заявила, що Варфоломій перевищив свої повноваження та втрутився до внутрішніх справ країни. Глава Константинопольського Патріархату Димітріос Архондоніс Варфоломій звинувачений у звершенні злочинів, передбачений Карним кодексом Туреччини: підмовлення, скеровані на розпалювання ненависті та ворожнечі; халатність при виконанні релігійних обов’язків; підштовхування держави до війни.

Турецька православна церква (Türk Ortodoks Patrikhanesi) є невизнаною у світовому Православ’ї, однак зареєстрована та має офіційне визнання турецького уряду. Титул предстоятеля успадковується членами однієї родини – Еренеролів. З 2002 року Турецьку православну церкву очолює патріарх Ефтім IV (Еренерол). Церква має у власності кілька храмів і громад – кілька сотень віруючих. Богослужіння звершуються турецькою мовою.

Попередній запис
Фанар поки що не береться за Македонію, – ЗМІ
Наступний запис
Невідомо, що буде зі статутом і назвою майбутньої церкви – усе вирішує Фанар, а Філарет не йде на компроміс, – предстоятель УАПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее