1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Правий сектор, влада і УПЦ КП не змогли захопити храм в селі Тесів

Правий сектор, влада і УПЦ КП не змогли захопити храм в селі Тесів

У селі Тесів Острозького району, що на Рівненщині відбулося міжконфесійне протистояння,  яке ініціював сільський голова, повідомляє СПЖ. Для захоплення храму, який належить релігійній громаді УПЦ, чиновник запросив благочинного Київського патріархату та представників Правого сектору.

17 лютого перед недільним богослужінням до Свято-Миколаївської церкви села Тесів приїхала група  людей, серед яких були священик та благочинний Київського патріархату, невідомі особи, кілька  жителів села,  місцеві журналісти та два наряди поліції. Як розповідають очевидці, наміри приїжджих розгадати було неважко, адже тиждень тому у школі сільський голова Мартинюк С. А. провів збори територіальної громади за участю 20 людей та «перевів» церкву в ПЦУ. Новину про це встигло повідомити місцеве видання «Район. Острог».

«Коли я їхав на богослужіння, то вже знав, що у нас будуть гості, – розповідає протоієрей Олександр Завірюха, настоятель Свято-Миколаївської церкви села Тесів. – Психологічно був готовий до тиску, єдине, що не міг осягнути, це звідки у людей стільки нахабства? Наша релігійна громада зібрала понад двісті підписів за підтримку УПЦ, на парафіяльних зборах, які відбулися на Стрітення, а це був робочий день і не всі змогли прийти  аби проголосувати, 57 людей підтвердили свою позицію. Я думаю тут і без математичних здібностей  зрозуміло, що більшість людей у селі не хоче нічого змінювати».

Однак іншої думки Юрій Лукашик, благочинний Острозького району Київського патріархату, котрий приїхав до чужого храму зі своїм хором, вочевидь, заздалегідь розраховуючи провести там богослужіння та вимагав від настоятеля статут. За словами вірян, отець Олександр відмовив пану Лукашику, показав лише посвідчення, яке засвідчує, хто є справжнім настоятелем церкви у Тесові.

Як розповідають селяни, після цього прибічники ПЦУ вимагали від правоохоронців опечатати храм, однак ті не зробили цього.

Щоб уникнути захвату церкви, отець Олександр  розпочав молитву перед входом до храму, до нього приєдналось спочатку 40 його прихожан, а потім надійшло ще 50.

«Наша кількісна перевага була істотною, як не агітував сільський голова, йому так і не вдалося зібрати навіть двадцять своїх послідовників,» – коментує отець Олександр.

Прибічники ПЦУ не дочекалися завершення молитовного стояння вірян УПЦ та розійшлись по домівках. Натомість до храму приїхало вісім представників Правого сектору, як розповідають селяни, до церкви їх не пустили, відбулася лише незначна словесна перепалка.

Відразу після Богослужіння, яке таки вдалося здійснити у приміщенні храму, 83 представники релігійної громади УПЦ пішли до сільської ради та написали заяву на її очільника  Мартинюка С.А. Дільничий, котрий був на той момент у селі,  взяв свідчення у кількох очевидців подій.

Попередній запис
У Пожарках віряни не дали «ініціативній групі» перевести громаду в ПЦУ
Наступний запис
Ієрарх УПЦ: Народ любить свою Церкву, тому не піде на зраду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее