1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Посольство України обурилось через ліквідацію вулиці єпископа УГКЦ у Перемишлі

Посольство України обурилось через ліквідацію вулиці єпископа УГКЦ у Перемишлі

28 листопада 2019 року депутати міськради Перемишля скасували назву вулиці на честь єпископа Української греко-католицької церкви Йосафата Коциловського, який співпрацював з ОУН, німецькими нацистами і дивізією СС «Галичина». Вулиця, на якій розташовувалася курія Перемишльсько-Варшавської єпархії УГКЦ, стала продовженням сусідньої вулиці греко-католицького єпископа Івана Снігурського, повідомляє Радіо Свобода.

На думку польських політиків, «єпископ Йосафат Коциловський був колаборантом у роки Другої світової війни і тому не гідний, щоб в його честь називалася вулиця». Депутати відзначили, що єпископ УГКЦ виступав свого часу проти польської держави.

Об’єднання українців у Польщі переконувало депутатів, що Коциловський був лояльний до польської держави, але міськрада не змінила рішення. Політики пояснили, що вони не мають наміру створювати «ескалацію конфлікту, тому що це не допоможе полякам і українцям спокійно жити поруч у Польщі».

«Очевидно для депутатів Перемишля не є авторитетом Іоанн Павло II, який проголосив блаженним Йосафата Коциловського, – каже голова товариства “Холмщина” у Львові Ірина Гринь. – Для мене це дуже неприємно. Не думаю, що полякам було б приємно почути, що ми демонтуємо пам’ятник Міцкевичу. Потрібно дотримуватися загального примирення, а не такими методами. Це не поодинокий випадок».

Посольство України в Польщі висловило своє обурення у Facebook. Дипломати назвали поспішним і необачним рішення міськради Перемишля.

«Маніпулювання авторів резолюції аргументами, вирваними з контексту, небажання почути польських громадян української національності – рівноправних жителів Перемишля, на цей раз, на жаль, перемогли. Посягання на добре ім’я блаженного, а потім на рішення Католицької церкви і св. Іоанна Павла II, який у 2001 році проголосив єпископа Йосафата блаженним, є безпрецедентним явищем у Польщі і не може бути виправдано!» – заявили дипломати.

Попередній запис
Прихильники Філарета зловтішаються з ректора академії ПЦУ через скандал з Юрашем
Наступний запис
У ПЦУ вже третій «архієрей» заговорив про Різдво за «григоріанським» календарем

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее