1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Порошенко хоче бачити на чолі ЄПЦ «свою» людину, а не фанаріота

Порошенко хоче бачити на чолі ЄПЦ «свою» людину, а не фанаріота

13 листопада 2018 Президент України Петро Порошенко планує зустрітись з єпископатом УПЦ. Про це, посилаючись на інформацію з Мережі, пише в аналітичному огляді СтранаUA. На думку видання, Порошенко планує змусити єпископів, котрі ще вагаються, відкрито заявити про свою готовність вийти з УПЦ та брати участь в об’єднавчому соборі.

У даному випадку стратегія Президента співпадає з побажаннями Фанару, де вважають за необхідне залучити до собору максимальну кількість представників УПЦ. Однак Порошенко хоче забезпечити з допомогою «автокефального» єпископату УПЦ підтримку на даному заході своєму ставленику, митрополиту Вінницькому і Барському Симеону.

На чолі нової церкви Порошенкові потрібна людина, підконтрольна йому самому, а не Константинополю, і для нього є неприйнятним те, що, наприклад, УАПЦ готова підтримати на соборі кандидатуру Фанару, а не ставленика Петра.

Фанар збирається показати, що він увійшов до українських церковних справ для об’єднання всіх православних конфесій в одну церкву, а не для легалізації розколу. Тим не менш, є високими шанси, що, незважаючи на результати голосування, Патріарх Варфоломій просуває на керівництво новим церковним проектом представника Константинополя, а не місцевий контингент. Очільник УПЦ КП Філарет у цих схемах не фігурує взагалі.

Варфоломій, вважаючи себе нині предстоятелем, особисто підписав кожному з 90 архієреїв УПЦ запрошення на об’єднавчий собор. У запрошенні, зокрема, попереджається, що неявка загрожує карою аж до позбавлення сану. Можливо, це і буде доведено до єпископату УПЦ на запланованій на 13 листопада зустрічі з Порошенком.

Попередній запис
Патріарх Варфоломій може прибути в Україну до кінця листопада: у Верхній лаврі йде терміновий ремонт
Наступний запис
Назустріч собору: в УАПЦ попереджають, що Філарет веде Церкву в нікуди

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее