1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Порошенко, Томос і кримінальне провадження: хто в цьому винен і що взагалі відбувається

Порошенко, Томос і кримінальне провадження: хто в цьому винен і що взагалі відбувається

Хайп із Порошенком вже кілька днів б’є всі рекорди в ЗМІ. Телеграм-канал Churcher не хотів втручатися у ці політичні сварки, бо обговорювання та обсмоктування кримінального провадження, яке було відкрито з приводу призначення першого заступника голови СЗР, трішки не входить до нашої компетенції. Політику ми завжди розглядаємо і розглядатимемо лише через призму релігійного життя і завжди підкреслюємо, що Церква має бути поза неї. Але завжди є одне «але». Нове кримінальне провадження, яке було відкрито проти п’ятого президента, не залишає нам вибору, і ми долучаємося до інформаційної повістки.

Що ж таки відбувалося з ПЦУ, УПЦ КП та Порошенком протягом останніх 1,5 років.

Природно, коли Україна отримала томос, ми з цього раділи. Але «раптом все змінилось навколо» – почалися конфлікти всередині новоствореної ПЦУ. Спочатку Філарет показав усім, зливаючи і без того постраждалого митрополита Михаїла, що, попри статус почесного патріарха, він не збирається йти на покій і відпускати владу.

Апогеєм стала незадоволеність непрацюючою схемою «подвійного керування», за якою Філарет мав керувати всередині, а Епіфаній ззовні країни. Фактична відсутність контролю ПЦУ над закордонними парафіями, які згідно томосу мали перейти до Константинопольського Патріархату, а також небажання Епіфанія та Порошенка дозволяти старцю будь-яким чином впливати на внутрішню політику церкви врешті решт призвели до розколу всередині цієї релігійної організації.

Заради справедливості, варто зазначити, що каталізатором цього розколу виступили не тільки Порошенко з Епіфанієм, а ще й сам Філарет, який спочатку все підписав, а потім почав кричати, що його обманули. Але це не скасовує того факту, що Порошенко вирішив не допускати старця «до керма» ПЦУ і всіляко пригадував Епіфанієві, що він йому винен. Саме тому, в принципі, молодий предстоятель без жодних сумнівів почав «відпрацьовувати», долучаючись до політичної агітації.

І ось тут ми переходимо до найцікавішого. Оскільки Філарет не хотів втрачати впливу, а Епіфаній мав закріпитися на верховині «релігійно-політичної повістки», агітували за Порошенка обидва. Філарет по-своєму, Епіфаній по-своєму, але з однією лише різницею – Порошенко вже знав, хто з ними не попливе далі. Після програшу виборів та побачивши, що «дід» не планує заспокоюватися, а навпаки, хоче й далі вести свою підкилимну гру, він дав команду «мочити», і почалось…

Червень 2019

Спочатку, рішенням Синоду ПЦУ, у Філарета зібрали усі монастирі, храми та парафії м. Києва.

Серпень 2019

Потім Мінкультури, яке, до речі, досі складається з людей порошенковської епохі, почало разом з ієрархами ПЦУ ліквідувати Київську Патріархію.

Далі, побачивши, що старець не тільки не заспокоївся, а ще й навпаки атакує, Мінкультури почало лякати його адміністративними штрафами, але зіштовхнулося з проблемами відсутності оригінального документу Об’єднавчого Собору 15.12.18, який би свідчив про те, що Філарет ліквідував УПЦ КП добровільно.

Вересень 2019

Після цього відбулося засідання Окружного суду Києва, який призупинив ліквідацію УПЦ КП і дав Філаретові передишку. Водночас з тим, в Інтернеті з’явилася інформація, в якій розкриваються методи і плани ПЦУ щодо подальшого ліквідування Київського Патріархату – мета, як стверджували прихильники УПЦ КП, остаточно заволодіти майном КП.

Окружний суд заборонив Мінкульту, Мінюсту та ліквідкомісії ПЦУ проводити будь-які дії щодо коштів та нерухомого майна Київської Патріархії УПЦ КП, але потім справу було передано до Шостого апеляційного, який, природно, ліквідацію продовжив.

Січень 2020

Епіфаній пише до Мінюсту листа з незадоволенням та проханням пояснити, чому в ЄДР не вказано, що Київська Митрополія ПЦУ є правонаступницею УПЦ КП. Помилку виправляють, а вину скидають на держреєстраторів.

Лютий 2020

В Мінкульті почалися вибори Голови Держетнополітики, які планував виграти один з творців автокефалії, прихильник Порошенка, Андрій Юраш. Вибори програв, але його департамент свою справу продовжив, незважаючи на будь-які аргументи Філарета та його юристів, а також прохання вірників на його підтримку.

Березень 2020

Філарет у відповідь намагається натиснути з іншого боку, та зміцнює Європейський Деканат УПЦ КП, чим турбує представників Мінкультури.

Паралельно представники УПЦ КП бомбардують Мінкультури листами з аргументами, намагаючись довести, що ліквідування не має правової підстави.

Між тим, Філарет збирається до США і пише листа до Президента Трампа.

Квітень 2020

Зрозумівши, що звертатися треба відразу до міністра, Філарет намагається зв’язатися з тодішньою т.в.о. міністра культури Світланою Фоменко. Природно, знову безрезультатно.

Травень 2020

Наприкінці травня Фоменко віддає розпорядження про перереєстрацію Місії «Управління УПЦ КП у справах молоді» на Релігійну організацію «Синодальне управління ПЦУ у справах молоді».

Червень 2020

Ну і як вишенька на торті – Епіфаній летить на амбразуру та захищає Петра Олексійовича, розповідаючи про те, що всі звинувачення на адресу Порошенка – це політична гра і зведення рахунків.

Мабуть так, і це насправді політична гра. Але, ми все ж таки пропонуємо розібратися – як пов’язаний Порошенко з рішеннями Мінкультури, що так активно намагається ліквідувати Київський Патріархат. Якщо все дійсно за законом і жодного втручання з боку шоколадного олігарху не було – ну що ж, значить, за законом, і нам просто здалося, що ПЦУ якось занадто занурилася у політичне життя країни. Але якщо ні?..

Попередній запис
У Чорногорії почався суд у справі єпископа та священиків СПЦ
Наступний запис
Суд над духовенством в Чорногорії перенесли

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее