1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Повний текст рішень зустрічі Глав та делегацій Православних Церков у Йорданії

Повний текст рішень зустрічі Глав та делегацій Православних Церков у Йорданії

26 лютого 2020 року відбулась зустріч Глав та представників Помісних Православних Церков в Аммані, Йорданія, організована з метою єднання та згоди усередині Святого Православ’я. Учасники зазначили своє розуміння переживань Єрусалимського Патріархату щодо неминучої небезпеки розколу всередині нашого Православної Єдності.

Учасниками зібрання були делегації: Єрусалимської Православної Церкви, на чолі з Його Блаженством Патріархом Єрусалимським Феофілом, Руської Православної Церкви на чолі зі Святішим Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом, Сербської Православної Церкви на чолі зі Святішим Патріархом Сербським Іринеєм, Румунської Православної Церкви на чолі з Високопреосвященнішим митрополитом Нифонтом Тарговиштським, Польської Православної Церкви на чолі з Високопреосвященнішим архієпископом Люблінським і Хелмським Авелем, та Православної Церкви Чеських земель і Словаччини на чолі з Блаженнішим Митрополитом Чеських Земель і Словаччини Ростиславом.

Учасники висловили вдячність Його Величності Королю Абдуллі ІІ, Королю Хашемітського Королівства Йорданії та Хашемітському Хранителю християнських та мусульманських святинь у Святій Землі, та народу Йорданії за проявлену гостинність для зібрання у їхній столиці Аммані, зазначивши видатну працю Його Величності у відстоюванні міжнародного міжрелігійного діалогу.

Учасники також подякували Єрусалимському Патріархату та Його Блаженству Патріарху Феофілу за всі докладені зусилля, спрямовані на прокладання шляху для діалогу та зведення братів разом у чудовому дусі єдності, зазначивши що світло, що виходить з Єрусалиму, є непорушним як свідчення того, що Святе Місто, котре безперервно проголошує свою багатоконфесійність та сплетіння багатьох культур, радіючи у своєму існуванні як тепла домівка для трьох авраамічних релігій – християнства, іудаїзму, ісламу.

Делегації оголосили, що це об’єднання було передбачене, щоб посилити братерські зв’язки між братами та їхніми церквами, укріпити зв’язки миру во Христі серед них, захистити єдність Православних Церков та відновити діалог у молитовній надії на принесення згоди там, де на даний момент є ворожнеча.

В атмосфері братерської любові, ті, хто зібрався на зустріч, погодились, що рішення, що стосуються визначень загальноправославної важливості, включно з даруванням автокефалії для окремих Церков, слід звершувати у дусі всеправославного діалогу та єдності, та у межах всеправославного консенсусу.

Стосовно поточної екклезіологічної ситуації в Україні учасники також визнають, що для зцілення та злагоди необхідний всеправославний діалог.

Щодо випадку, що стосується Північної Македонії, делегації встановили, що він також має бути розв’язаний через діалог усередині Сербської Православної Церкви та зі всеправославною підтримкою.

Щодо Чорногорії, то делегації, котрі беруть участь, наполегливо рекомендують відповідним органам влади поважати та підтримувати фундаментальне право власності включно з тим, що відноситься до Церкви.

Делегації погодились, що їм слід зібратись як братам, бажано до кінця цього року, щоб закріпити зв’язки товариства через молитву та діалог. Учасники сподіваються, що Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій з його відомою першістю по честі (πρεσβεια τιμήs) доєднається до цього діалогу з його братами-Предстоятелями.

Делегації приймають заклик їхнього брата Патріарха Феофіла ІІІ міцно молитись за мир, за завершення війни, недугу та страждання, для всіх християн, як і для єдності Православної Церкви. Ця молитва має звершуватись у Церкві-Матері, у Церкві Воскресіння (Святої Гробниці) в Єрусалимі, перед Пресвятим Гробом Господнім, з якого Він постав і проголосив мир для світу.

Переклад Raskolam.Net

джерело

 

Попередній запис
Основні положення прес-релізу зустрічі в Аммані
Наступний запис
Треба виправляти брехню, проголошену під маскою істини, – ієрарх СПЦ про легалізацію розколу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее