1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Побита активістом ПЦУ під час штурму храму мати загиблого героя АТО подала заяву в поліцію

Побита активістом ПЦУ під час штурму храму мати загиблого героя АТО подала заяву в поліцію

Монахиня Димитрія (Пасевич) зі Свято-Покровського монастиря села Вільха подала в Новоград-Волинське відділення ГУНП в Житомирській області заяву про нанесення їй тілесних ушкоджень під час рейдерської атаки на храм Різдва Пресвятої Богородиці в Баранівці, заяву прийняв старший слідчий Володимир Блиндюк. Про це повідомляє СПЖ.

Духівник монастиря схіархімандрит Амфілохій (Волощенко) повідомив, що в день штурму храму Різдва Пресвятої Богородиці черниця Димитрія брала участь в молитовному стоянні на захист храму УПЦ.

«У цьому храмі було страшне побоїще. Після молебню, на якому ми були присутні, на цьому молебні. Після цього почали нас гнати, просто за комір викидати з храму, викидати за ворота взагалі храму», — розповіла монахиня.

Її син, старший лейтенант Львівської десантної бригади Іван Пасевич, воїн-герой, загинув в зоні АТО. Воїна Пасевича, який носив позивний «Батя», посмертно удостоїли Ордена Богдана Хмельницького III ступеня. Саму монахиню Димитрію удостоїли «Ордена матері бійця АТО», проте це не зупинило «патріотів» прихильників «нової української церкви» від образ і побоїв.

Коли натовп активістів ПЦУ напав на схіархімандрита Амфілохія, а деякі з прихильників нової церковної структури стали виривати у священнослужителя з рук посох і кусати його за пальці, черниця спробувала захистити свого духівника.

«Що ж ви робите ?! Ви схимника б’єте», — спробувала монахиня Димитрія зупинити безчинства.

У відповідь депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Олег Ковальський, один з ініціаторів штурму храму, ударив матір загиблого героя АТО в плече і груди, потім – по обличчю. Після цього Ковальський повалив монахиню Димитрію на землю і бив її ногами.

«Мій син загинув в АТО. Мене називали ФСБ-шницею. Я народилася в Україні, про це свідчить мій паспорт. Мій син загинув, такі посвідчення не дають в ФСБ. Я, нарешті, сама орденоносець. Нагороджена Орденом матері після сина, – прокоментувала те, що трапилося під час штурму храму черниця Димитрія. – Я маю право хоч якесь слово, в своїй Україні молитися спокійно. За що мене соромили? За що ображали? За що мене мучили? За що мене били?».

Очевидець того, що відбувалося Ярослав повідомив, що саме депутат від партії Олега Ляшка спровокував побиття.

«Відмашку давав Ковальський. Піднімаючи руку вгору і показуючи, де потрібна сила. Там був у нього кістяк з 20-30 мужиків, які реагували на його команди», – розповів Ярослав.

За його словами, один з тих, хто закидав священнослужителів яйцями і пиляв болгаркою двері, – Ярослав Заліщук.

«Сам він атеїст. У Бога не вірить і брав участь у захопленні храму з націоналістичних мотивів», – пояснив житель Баранівки.

У серпні 2016 року Заліщук разом з Ковальським взяв участь у своєрідній «акції» – зафарбували лик Іісуса Христа, який визнали «сепаратистським».

«Він попередньо спочатку фарбою написав на образі матюк, а потім намалював мішень і закидав фарбою. Все це робилося під керівництвом того ж Ковальського», – додав очевидець захоплення храму.

Він зазначив – в ході рейдерської атаки постраждали дуже багато кліриків і мирян УПЦ. Одним з потерпілих став протоієрей Орест Семотюк, заштатний священнослужитель Шепетівської єпархії УПЦ. Після удару кулаком в живіт, у протоієрея Ореста пошкоджена підшлункова залоза, зараз він знаходиться в Баранівській лікарні.

10 березня 2019 року о 14:00 сотні активістів атакували храм УПЦ в селі Баранівка. Атака храму почалася з так званого віче, яке скликав на центральній площі Баранівки депутат Баранівської міської ради Олег Ковальський – представник Радикальної партії Олега Ляшка. Цей депутат закликав патріотів розібратися з храмом УПЦ і визначитися, яка повинна бути церква в Баранівці – “російська” або “українська”. Віруючим Баранівки вдалося відстояти свій храм.

Попередній запис
Синод Елладської Церкви не буде в березні розглядати «українське питання»
Наступний запис
Невідомими вчинено наругу і пограбування храму в Оболонському районі столиці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее