1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Перша літургія екзархів Фанару в Києві зібрала близько 50 осіб – представників влади та ЗМІ

Перша літургія екзархів Фанару в Києві зібрала близько 50 осіб – представників влади та ЗМІ

13 грудня, в день святого апостола Андрія Первозванного, екзархи Константинопольського Патріархату провели першу архієрейську літургію в Андріївській церкві у Києві. Очолив богослужіння єпископ Едмонтонський Іларіон (Рудник). Богослужіння почалося о 9:30 і проводилося трьома мовами: церковнослов’янською, грецькою та українською.

Перед початком літургії константинопольський екзарх обійшов храм із кропленням його святою водою під спів тропаря «Спаси Господи люди твоя».

На богослужінні був присутній митрополит Галльський Еммануїл (Адамакіс) – спеціальний представник Константинопольського Патріархату, який вже в цю суботу проведе «об’єднавчий собор» за створення нової церковної структури в Україні.

У своїй проповіді він зазначив, що ситуація, яка сьогодні склалася напередодні «собору», є критичною, але він упевнений, що розпочатий процес з надання автокефалії Православній Церкві в Україні буде завершено.

Відзначимо, що служба проходила у відкритому режимі, проте більшість із тих, що прийшли – всього зібралося близько 50 осіб, – становили журналісти і представники влади. За інформацією СПЖ, представників розкольницьких церковних структур на богослужінні не було.

Співслужили архієреям Фанару представники УПЦ: настоятель храму Собору Київських Святих с. Романків протоієрей Богдан Гулямов, а також два іподиякони і священик Олексій Мацюра з собору Преображення Господнього на Теремках, намісником якого є митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко). Ближче до закінчення богослужіння з’явився і сам владика Олександр.

Також на службі були присутні: радник Президента Ростислав Павленко, який курує питання отримання Україною автокефалії, міністр культури Євген Нищук, директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш, генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неллі Куковальська, Петро Ющенко.

Попередній запис
Патріарх Варфоломій особисто прибув до Києва для проведення собору
Наступний запис
Хто з архієреїв УПЦ може опинитись на «соборі»: спростування Сарненської єпархії та «темна історія» з участю СБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее