1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Патріарх Іриней: Рішення Фанару суперечить вченню та устрою Церкви

Патріарх Іриней: Рішення Фанару суперечить вченню та устрою Церкви

Рішення Константинопольського Синоду від 11 жовтня ведуть не тільки до поглиблення розколу в Україні, але відкривають можливість появлення нових розколів у Помісних Церквах. Про це в інтерв’ю сербському виданню «Новини» розповів Предстоятель Сербської Православної Церкви Святіший Патріарх Іриней, передає Спілка православних журналістів з посиланням на Православие.ru.

Патріарх зазначив, що від імені Сербської Православної Церкви він зробив усе можливе, щоб уникнути найгіршого розвитку подій. З його слів, криза, що виникла у православному світі, є дуже глибокою та здатною стати трагедією тривалого розколу. Однак жодні зміни у глобальному церковному порядку не є непоправними.

«Передусім, наш Собор звернувся до Його Святості Патріарха Константинопольського з закликом не проявляти поспішності, але йти шляхом діалогу та всеправославного консенсусу, потім наш Священний Синод направив йому в тому ж дусі повторне звернення, а потім і я особисто виклав нашу позицію, зустрівшись зі Вселенським Патріархом у Салоніках, – сказав ієрарх. – Звісно, попередньо говорив я і з Його Святістю Патріархом Московським, а позицію нашої Церкви ми повідомили також і всім Помісним автокефальним Церквам». 

Предстоятель нагадав, що позиція Сербської Церкви полягає у необхідності цілком і без відхилень дотримуватись багатовікового порядку та священних канонів, чого, на думку більшості єпископів та богословів, зараз не робить Церква-Мати у Константинополі.

«Ми – за єдність Церкви, за відповідальність, вірність канонічному порядку і при тому проти всього, що розділяє та вводить у небезпеку розколу, – наголосив Сербський Патріарх. – І останнє комюніке Священного Синоду Константинопольського Патріархату від 11 жовтня ми сприймаємо як крок, котрий не тільки веде до поглиблення розколу на канонічній території автономної Української Православної Церкви, але напряму, безпосередньо відкриває можливість нових розколів в інших Помісних Церквах».

На думку Патріарха Іринея, комюніке Константинопольського Синоду за своїм духом і змістом протирічить вченню та устрою Православної Церкви.

«Його останнє твердження, нібито в дусі миру та любові Христової, закликає уникати насильства, помсти та захоплень церков і монастирів, мені більше нагадує закриття очей перед легко вгаданими наслідками власних вчинків, не кажучи вже про можливе пілатове вмивання рук», – резюмував Предстоятель Сербської Православної Церкви.

Попередній запис
Предстоятель УАПЦ: Замість Андріївської церкви нічого не дали, а Томос краще направити в Україну з архієреєм Вселенського Патріархату
Наступний запис
Від закликів до захоплень Мосійчук перейшов до молитов за «перехід» лавр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее