1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Патріарх Кирил: Вторгнення влади в життя Церкви – цивілізаційна катастрофа

Патріарх Кирил: Вторгнення влади в життя Церкви – цивілізаційна катастрофа

26 грудня, підбиваючи підсумки року на засіданні Вищої Церковної Ради, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил заявив, що сьогодні ми є свідками цивілізаційної катастрофи, яка може «мати дуже небезпечну післямову в житті багатьох країн». Про це повідомляє прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі.

За словами Предстоятеля Руської Православної Церкви, «безпрецедентне втручання державної влади» в релігійне життя відбувається в країні, яка відкрито декларує свою прихильність європейським цінностям.

«Серед європейських цінностей одна з фундаментальних – відділення Церкви і релігії від держави, –сказав Святіший Патріарх. – Так от, у порушення цієї фундаментальної європейської цінності держава в особі Президента прямо втручається в церковне управління, можна сказати: очолює те, що називається об’єднавчим церковним Собором, бере участь у переговорах з Константинополем щодо так званого Томосу, і все це перед телекамерами, на весь світ. Отже, можна зневажати фундаментальні права, можна зневажати закони, якщо в результаті цього досягається конкретна політична мета».

Ця мета, на думку Предстоятеля РПЦ, полягає в прагненні «порвати останній зв’язок, що об’єднує наші народи, і цим зв’язком є зв’язок духовний».

«Те, що відбувається в Україні може бути використано в якості прецеденту, – вважає Патріарх. – А значить все те, що підтримувало, в тому числі, міжрелігійний мир, релігійну свободу і права людини, ймовірно, перестануть бути недоторканними, особливо якщо всі ці цінності, скажімо так, стануть у когось на шляху для вирішення тих чи інших політичних проблем».

Патріарх переконаний: те, що зараз відбувається в Україні – дуже небезпечне явище для всього світу, оскільки «Україна може стати прикладом того, як легко можна розправитися з будь-якими законами, з будь-якими порядками, з будь-якими правами, в тому числі, і людськими, якщо це потрібно сильним світу цього».

Попередній запис
Новий етап: Порошенко згадав про Томос у зв’язку з припиненням воєнного стану
Наступний запис
На Одещині осквернили та обікрали храм УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее