1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Патріарх Варфоломій просив скасувати Асамблею Архієпископії руських приходів

Патріарх Варфоломій просив скасувати Асамблею Архієпископії руських приходів

Глава Західноєвропейської Архієпископії руських парафій архієпископ Іоанн (Реннето) відзвітував про зустріч із патріархом Константинопольським Варфоломієм, яка відбулась ще 17 серпня 2019 року. Текст звіту 31 серпня 2019 року розмістив портал Orthodoxie.com.

Згідно з цим звітом патріарх Варфоломій, а також митрополит Максим, який був присутній на зустрічі, радили архієпископу Іоанну не проводити загальні збори духовенства і делегатів від мирян, заплановані на 7 вересня. Однак отримали відмову.

Зокрема, владика Іоанн розповів, що обговорив із патріархом Варфоломієм різні етапи, через які пройшла Архієпископія після рішення Синоду Константинопольського Патріархату від 27 листопада 2018 року Про скасування Архієпископії.

Архієпископ Іоанн підкреслив, що «його святість прекрасно обізнаний про різноманітні дебати», точно так само, як відомо йому і про переговори, які велися з РПЦЗ, Румунським Патріархатом і Руською Православною Церквою.  «Патріарх прекрасно знає про ці різні кроки», – говорить владика.

Крім того, глава Архієпископії сказав, що «після відвертого діалогу про цей період я поставив безпосередньо перед його святістю запитання: «Чи можемо ми сподіватися на щось нове, що стосується нашої нинішньої ситуації з Фанаром?». На що патріарх відповів: «Ви повинні застосувати рішення священного синоду. Ми не повернемося до цього питання» (нагадаємо, що згідно з цим рішенням Архієпископія втрачає статус екзархату і входить до складу Галльської митрополії Константинопольського патріархату – Ред.).

Владика Іоанн повідомив патріарху Варфоломію, що скасування Томосу від 1999 року (рішення про це було прийнято на Фанарі в листопаді 2018 року – Ред.) серйозно підірвали довіру до Константинопольського патріархату, а вимога про розпуск Архієпископії було сприйнято вкрай негативно як духовенством, так і мирянами.

Глава Архієпископії поінформував патріарха Варфоломія про те, що вже з’явився цілий ряд документів, згідно з якими частина духовенства і мирян готові проголосити автономію Архієпископії, на що патріарх сказав: «Ми оголосимо їх поза Церквою».

Крім того, владика Іоанн заявив, що «патріарх і митрополит Максим настійно закликали скасувати збори 7 вересня».

Однак, як вважає владика Іоанн, «більшість духовенства і парафій чекають цього зібрання, щоб вийти з цієї невизначеної і неоднозначної ситуації, в якій ми перебуваємо з 27 листопада. Очікувати довше або відкладати означає розпад Архієпископії». Тому скасувати збори на 7 вересня він відмовився.

Разом із тим, архієпископ Іоанн підкреслив, що вважає патріарха Варфоломія своїм єпископом і пообіцяв тримати його в курсі подій, які підуть за рішенням від 7 вересня.

В кінці розмови, за словами владики Іоанна, патріарх Варфоломій «запропонував мені чотки, які він тримав у руках, і сказав: “Залишайтеся на зв’язку”. Я відповів йому, цілуючи його руку: “Звичайно, Ваша Святосте, ми підтримуємо зв’язок”».

Нагадаємо, через два тижні архієпископа Іоанна без його прохання відправили з «відпускною грамотою».

Попередній запис
«Сам собі патріарх – замість відпускної грамоти наказ про звільнення», – соцмережі про ситуацію з Іоанном Реннето
Наступний запис
На Буковині громада УПЦ, що відстоює свій храм, пройшла хресним ходом за мир

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее