1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Патріарх Варфоломій пояснив, у чому полягає обов’язок Фанару перед Україною

Патріарх Варфоломій пояснив, у чому полягає обов’язок Фанару перед Україною

Відповідальність Константинопольського Патріархату полягає у тому, щоб повернути український народ до істини і канонічності Церкви, вважає Вселенський Патріарх Варфоломій. Наявність розколу – не аргумент, щоб залишати цілий народ за межами церковної істини. Про це повідомляє Спілка православних журналістів з посиланням на заяву Патріарха у соборі святого Георгія у Стамбулі.

«Існування розколу – це аргумент не на користь того, щоб залишити з чистою совістю цілий народ за межами церковної істини і канонічності, заперечуючи нашу відповідальність перед Богом та історією, а швидше стимул для знаходження рятівних та об’єднуючих рішень», – наголосив він.

З його слів, «коли Матір-Церква досліджує шляхи спасіння для наших братів з України та Скоп’є, вона виконує апостольський обов’язок. Наш обов’язок та відповідальність полягає у тому, щоб повернути народи до істини і канонічності Церкви. А тому те, що має Вселенський Патріархат, тим він володіє для користі всього світу і пропонує це всім без винятку народам. У цих же межах встановлений і Міжхристиянський діалог, котрий звершує свою роботу в любові і правді».

Нагадаємо, влада України та Колишньої Югославської Республіки Македонія звернулись до Константинопольського Патріархату з проханням розглянути питання церковних юрисдикцій.

В історії визнання Помісних Церков Константинопольський Патріархат не так охоче надавав незалежне управління православним народам. Автокефалія Албанської Православної Церкви не визнавалась Константинополем з 1922 по 1937 рік; автокефалія Румунської Церкви – з 1865 по 1885 рік; автокефалія Церкви Чеських земель і Словаччини заперечувалась Фанаром з 1951 по 1998 рік; конфлікт з Болгарською Православною Церквою, котра оголосила автокефалію, тривав з 1872 по 1945 рік.

Попередній запис
Делегат Львівського Собору 1946 року: «Унія стала помостом для легшого спольщення українського народу» (частина 2)
Наступний запис
Митрополит Іларіон: Кому будуть вручати Томос, якщо він вже написаний?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее