1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Патріарх Варфоломій: Патріарха Київського немає і ніколи не було

Патріарх Варфоломій: Патріарха Київського немає і ніколи не було

Історія доводить, що українці, починаючи з 1325 року, коли штаб-квартира київського митрополита була назавжди перенесена в Москву, робили неодноразові спроби здобути незалежність від церковного керівництва Московського Патріархату, і саме зараз для України настав «Божий час». Про це, і багато іншого, Константинопольський патріарх Варфоломій розповів в інтерв’ю сербському виданню «Політика».

«Ми дали дозвіл Московському Патріарху прийняти київського митрополита, але з конкретними умовами, які російська сторона не виконала», – повідомив Константинопольський патріарх.

«Що стосується питання про те, чи допоможе в кінцевому підсумку дарована автокефалія темі єдності, ми переконані, що її надання було необхідною умовою, – сказав Вселенський патріарх. – Донедавна більшість українців перебували поза Церквою, що нас засмучувало. Тому ми доклали чимало зусиль, щоб вилікувати цю проблему».

Він визнав, що раніше дійсно заявляв про невтручання Константинополя в церковні проблеми України, оскільки це внутрішня проблема Руської Церкви. Однак тепер, на думку глави Фанару, обставини стали зовсім іншими. Зокрема, патріарх Варфоломій нагадав про анексію Росією українського Криму.

Але головне «це прохання митрополита Філарета і Макарія переглянути їхні справи».

Константинопольський патріарх вважає, що його Церква не втручається в справи інших Церков: «Вселенський патріархат ніколи в своїй історії не скоював вторгнень і втручань за його межами. У нас немає експансіоністських тенденцій».

Патріарх Варфоломій також відкидає у справі надання автокефалії ПЦУ будь-які корисливі мотиви: «Там не було ніяких мотивів особистого інтересу або прихованої вигоди. Ми просто виконали наше церковне зобов’язання».

Заперечує патріарх і втручання в це питання будь-яких політичних сил: «Звичайно, на нас не було тиску з боку конкретних країн з приводу автокефалії України. Наша Церква функціонує вільно, вона незалежна від зовнішніх впливів і глобального тиску».

Водночас, глава Фанару повідомив, що «велика кількість глав держав привітали Вселенський Патріархат з цим рішенням».

Також він пояснив, що надання автокефалії Україні не узгоджувалося з іншими Помісними Православними Церквами з тієї причини, що це не передбачається традицією Церкви і «всі Томоси про автокефалію, які видавалися новоствореним автокефальним Церквам, були надані Константинопольським патріархатом без будь-якого попереднього обговорення або співробітництва на всеправославному рівні».

Вселенський патріарх відкинув звинувачення в «східному папізмі» і визнав, що слов’яни, від яких ці звинувачення виходять, помиляються. Глава Фанару повідомив, що «любить слов’ян і цінує їх відданість», а також знає про те, що «деякі з них не беруть ролі керівництва Церкви-Матері». Однак і такі помилки ніяк не впливають на материнські почуття Вселенської Церкви: «Ми любимо їх і будемо продовжувати любити їх».

Щодо того, що після надання автокефалії ПЦУ лідер УПЦ КП Філарет Денисенко продовжує називати себе «патріархом», голова Фанару повідомив, що «Київського патріарха не існує і ніколи не існувало», і Константинополь, як і раніше, сприймає Філарета, як колишнього митрополита Київського.

Втім, Фанар не особливо стурбований заявами Філарета: «Ми не хочемо зараз втручатися у внутрішні справи української Церкви, якщо на те не буде запиту. Філарет – це не вся Україна».

Попередній запис
Кличко став на захист Свято-Покровського Голосіївського монастиря УПЦ
Наступний запис
Митрополит Антоній: Той, хто визнає ПЦУ де-факто, – визнає владу Фанару

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее