1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Патріарх Варфоломій заявив, що відновив канонічність всієї української нації

Патріарх Варфоломій заявив, що відновив канонічність всієї української нації

Ми вважаємо великим Божим благословенням, що Вселенському патріархату вдалося відновити канонічність цілої багатомільйонної нації. Про це заявив Константинопольський патріарх Варфоломій в інтерв’ю про свою діяльність в Україні болгарському інформаційному агентству «BGNES», передрукованому сайтом «Главком».

При цьому Предстоятель завірив, що багатомільйонна українська нація «була поза Церквою без будь-яких догматичних на це причин». «Слава Богу! Отже, вирішальним фактором, котрий примусив Вселенський патріархат надати Україні автокефалію, є зцілення розколу та відновлення церковної єдності», – наголосив патріарх Варфоломій.

З його слів, завдяки Халкідонському Собору Константинопольський патріархат нібито має привілей приймати апеляції та оскарження рішень інших Помісних Церков, а в рішенні надати Томос про незалежність новоутвореним Церквам не зобов’язаний враховувати думки решти з цього питання.

«Вселенський патріархат, керуючисьСвященними канонами (включаючи 9-й, 17-й і 28-й канони IV Вселенського собору, 36-й Канон Трулльський собор і 1 Канон собору від 879/880 р., який був проведений в церкві Святої Софії в Константинополі), взяв на себе відповідальність за надання Томосу про автокефалію всім новоствореним церквам, перетворивши їх на архієпископства чи патріархати, без обговорення чи співпраці в цьому питанні з іншими церквами», – завірив патріарх Варфоломій.

На його думку, легалізація розкольників з УПЦ КП та УАПЦ без їхнього покаяння вписується у рамки такої практики.

«У випадку з Україною ми не робили нічого іншого. Ми використали ту ж практику, якої дотримувалися у визнанні всіх новостворених автокефальних церков», – повідомив Предстоятель. Також він знову сказав, що вважає Філарета та Макарія канонічними архієреями. При цьому не беруться до уваги численні свідчення ієрархів УПЦ та РПЦ, що Макарій в РПЦ ніколи архієреєм не був, а пішов у розкол та був вигнаний тодішнім митрополитом Філаретом Денисенком у сані священика.

У тому, що Філарет Денисенко та Макарій Малетич вчинили розколи, патріарх Варфоломій вважає винною РПЦ:

«Розколи, котрі були створені у минулому столітті, пов’язані, в основному, з бажанням Руської Церкви не допустити церковної незалежності України».

У цьому контексті він вважає, що немає потреби «повертатись до історичних подій минулого століття, оскільки вони всім нам достатньо відомі», та впевнений, що присутність Московського Патріархату в країні наносить шкоду українському народу.

«Шокуючі політичні події, через котрі були сформовані нові, зовсім інші геополітичні умови, зробили присутність Московського Патріархату небажаною та такою, що приносить шкоду інтересам української нації та єдності українського народу. З цієї причини цілком зрозуміло, чому більша частина українського народу бажає церковного звільнення від Церкви, котра допомагає або навіть служить інтересам держави, котра перебуває у конфлікті з Україною», – підсумував він.

Також у завершенні інтерв’ю Патріарх натякнув, що на даний момент розглядається звернення глави «Македонської церкви», і кожне таке звернення буде вивчатись в індивідуальному порядку, ініційоване любов’ю.

Попередній запис
Керуючий справами УПЦ: Від Харківського Собору минуло 27 років, а Філарет той самий
Наступний запис
Патріарх Кирило у Раді Європи підняв питання про утиски УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее