1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Патріархи Антіохії та Сербії закликали Фанар уникнути ескалації конфлікту з РПЦ

Патріархи Антіохії та Сербії закликали Фанар уникнути ескалації конфлікту з РПЦ

Патріарх Антіохійський і всього Сходу Іоанн Х та Патріарх Сербський Іриней закликали Константинопольського Патріарха Варфоломія відновити «братерський діалог» з Руською Православною Церквою для вирішення конфлікту, викликаного українським церковним питанням. Про це йдеться в офіційній спільній заяві Сербської Православної Церкви та Антіохійської Православної Церкви, прийнятої за результатами візиту Патріарха Антіохійського до Сербії, повідомляє СПЖ.

У заяві йдеться, що у православному світі склалося небезпечне становище, котре не може далі тривати, не ставши початком довготривалого розділення між всіма членами Православної Церкви.

«З цієї причини, враховуючи термінову необхідність уникнути подальшої ескалації сьогоднішньої кризи, Сербський та Антіохійський  Патріархи закликають свого собрата, Його Всесвятість Вселенського Патріарха, відновити братерський діалог з Руською Православною Церквою, щоб з братерською підтримкою та участю всіх інших Предстоятелів Помісних Православних Автокефальних Церков він вирішив конфлікт між Царгородською (Константинопольською) та Московською Патріархією та повернув зв’язки миру в Православній Церкві», – наголошується у зверненні.

Ієрархи переконані, що у сучасному світі не можна діяти, якщо «Православна Церква не являє світу свою церковну єдність словами та ділами, а також способом винесення рішень, заснованим на традиційному канонічному порядку Церков та консенсусі Церков, незважаючи на їхні розміри».

«Церква єдина, це не федерація або конфедерація Церков, відділених та незалежних одна від одної, котрі діють на підставі своїх інтересів, – зазначають Патріархи. – Інтереси Православної Церкви вимагають самокритичного розгляду всіх односторонніх процесів, рішень, а також запитів, застосування консенсусу в рішенні спільних питань між Православними Церквами, серед котрих рішення, що стосуються церковної автокефалії».

«Тільки православна соборність є засобом уникнути того, щоб конфлікти між Церквами не перейшли у розділення між ними, що стало б загрозою єдності Православ’я в цілому», – йдеться у спільній заяві.

Попередній запис
Італійський віце-прем’єр застеріг українців від можливого релігійного протистояння
Наступний запис
Ватикан не коментує розрив відносин між РПЦ та Фанаром, але шкодує про те, що трапилось

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее