1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Олена Богдан: Питанням номер один буде впорядкування реєстрації релігійних громад

Олена Богдан: Питанням номер один буде впорядкування реєстрації релігійних громад

Призначена на посаду голови Держслужби з питань етнополітики і релігій Олена Богдан пояснила в інтерв’ю «Лівому берегу», що, на її думку, очільник цієї служби не може ані демонструвати свої релігійні уподобання, ані сприяти закріпленню ярликів серед релігійних спільнот України. Також Богдан розповіла, що у службі, котра запрацює повноцінно з осені цього року, питанням першої важливості буде створення відкритого нагляду за реєстрацією релігійних громад.

«Річ у тім, що проблема ширша: реєструють і перереєстровують релігійні громади обласні державні адміністрації, і їхні фахівці дуже по-різному працюють з цими питаннями. Трапляється ситуація, коли релігійна громада не православна, абсолютно аполітична, дуже відома експертам, півроку не отримує відповіді, а потім отримує таку, з якою незрозуміло, як далі працювати.

Як я бачу рух у цьому напрямку? Ми маємо перейти на систему електронного реєстру, у якому будуть подавати документи на реєстрацію/перереєстрацію в кожній області. Офіс у Києві матиме доступ до кожної справи в реєстрі. Якщо виникають запитання чи з боку регіонального реєстратора, чи з боку релігійної організації, діалог відбуватиметься в цій же системі, щоб було видно, хто що запитав, хто що відповів, у які терміни це відбулося. Якщо є потреба передачі на додаткову експертизу, якщо йде судове оскарження, відповідно з’являється інформація про це. Тобто державний орган має забезпечити зручність і прозорість процедури», – каже Олена Богдан.

З її слів, йдеться при цьому про створення системи, де принаймні частину інформації бачитимуть і в Мін’юсті, і в Держетнополітики. При цьому нова служба одразу звернеться до юридичних відділів існуючих релігійних спільнот, щоб отримати рекомендації з цього приводу.

Також служба реагуватиме на випадки відмови у реєстрації.

«Якщо були відмови, які релігійні організації вважають невмотивованими, то завдяки електронній базі будемо не місяцями з‘ясовувати, що відбулося, а швидко створювати комісію та робити оцінку. Зокрема якщо бачимо, що проблеми накопичуються у певній області, то завдяки єдиному електронному реєстру зможемо швидко узагальнити інформацію за певний період й тоді починати осмислений діалог з регіональними фахівцями, керуючись фактами», – пояснила Олена Богдан, пояснивши, що стимулюванням змін реєстрації нове відомство не займатиметься.

Попередній запис
Глава ЕПЦ вимагає для Греції захисту від «створеної грецькою культурою Європи»
Наступний запис
Попереду дуже складні діалоги з УПЦ, – очільниця Держетнополітики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее