1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Одна з форм захисту прав УПЦ – участь віруючих у виборах, – митрополит Лука

Одна з форм захисту прав УПЦ – участь віруючих у виборах, – митрополит Лука

Ієрарх Української Православної Церкви закликав паству УПЦ зайняти активну позицію в питанні захисту своєї віри. Про це йдеться в зверненні митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки на сайті Запорізької єпархії, пише видання «Українські новини».

За словами владики, віруючі мають повне право на захист своїх свобод на підставі існуючих законів.

“Передусім йдеться про подання позовів до судів. Причому про подання персональних позовів. Наприклад, проти кожного чиновника і представника місцевої влади, які грубо порушують законодавство, що стосується релігійної сфери (той же закон 4128-д)”, – наголосив ієрарх.

При цьому він закликав не боятися програшу відповідних справ в українських судах.

“Правда на нашій стороні і це відразу буде видно, коли справи будуть передані до Європейського суду з прав людини. Там вже ніхто не зможе представити рейдерство у вигляді “рішень релігійних громад” і потрібно буде нести відповідальність за кожний вчинений злочин. До речі, перша справа щодо порушення прав віруючих у селі Птича вже передано в ЄСПЛ. Сподіваюся, що зовсім скоро у нас з’явиться прецедент, який стане для всіх тих, хто переступив закон і брав участь в утисках пастви УПЦ, провісником прийдешнього торжества справедливості”, –  зазначив митрополит Лука.

Також він акцентував увагу на тому, віруючі УПЦ мають ті ж права, що й інші громадяни України.

“Ми платимо податки, служимо в армії, працюємо в різних сферах на благо нашої Батьківщини. Конституція і закони гарантують нам різні легальні методи захисту наших прав. Один з них – безпосередня участь у виборах”, – резюмував ієрарх.

Поділяє позицію митрополита і журналіст Юрій Молчанов, який спеціалізується на релігійній проблематиці.

“УПЦ нараховує понад 12000 парафій. Якщо навіть з недовірою ставитися до статистики і взяти усереднений мінімум: кожен прихід, це громада близько 100 осіб (у селах, зрозуміло, значно менше, в містах і великих райцентрах набагато більше), то це вже мільйон двісті – півтора мільйона чоловік, – каже експерт. – Ці люди переважно дорослі, відповідально ставляться до свого виборчого права. До того ж, у кожного є сім’я і родичі, що значно збільшує число цих людей до двох і більше мільйонів. Тих самих людей, яких сьогодні піддають гонінням, образам і приниженням. Які в результаті цього у них будуть політичні симпатії сказати складно, а от щодо антипатій сумнівів майже не залишається”.

Попередній запис
Митрополит Віссаріон: в СРСР мене звинувачували в роботі на США, тепер в роботі на РФ
Наступний запис
Громаду села Добринь перевели в ПЦУ, ігноруючи результати парафіяльних зборів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее