1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. «Ніби мало мечетей», – глава Фанару про рішення щодо Святої Софії та монастиря Хора

«Ніби мало мечетей», – глава Фанару про рішення щодо Святої Софії та монастиря Хора

«Ніби в місті бракує мечетей, ніби виникла потреба у більшій кількості місць поклоніння вірян переважаючої тут релігії, правителі поспішили прийняти ці рішення та дії, котрі ображають нас, ображають нашу ідентичність, нашу історію, нашу культуру. І ми терпимо та молимось», – заявив Константинопольський патріарх Варфоломій, коментуючи перетворення на мечеті собору Святої Софії та монастиря Хора у Стамбулі, котрі вже кількадесят років мають статус музеїв. Про це повідомляє РІА Новини з посиланням на сайт патріархії.

Патріарх Варфоломій у своєму не очікувано різкому виступі поставив недавнє перетворення цих святинь на мечеті в один ряд із погромом греків у Стамбулі у вересні 1955 року та закриттям у 1971 році богословської школи в Халкі. Сам цей виступ пролунав у церемоніальному залі школи на Халкі з нагоди хіротонії одного зі священиків.

«Сьогодні для богословської школи Халки – навіть якщо вона не працює, для нас це завжди богословська школа Халки – і для історичного монастиря Святої Трійці – великий, історичний, радісний день. Коли школа була відкрита, і ми вчилися тут, у нас було багато подібних радощів, емоцій, можливостей для духовного підйому, тому що у нас часто було багато хіротоній… Ті, хто вирішив приєднатися до святого кліру, приймали рішення в юності, коли вони були старшокласниками або учнями середніх класів.

Потім настали важкі роки для школи, яка, на жаль, залишається закритою. Через рік виповнюється 50 років з дня припинення роботи нашої школи. І, на жаль, це був не єдиний фатальний день останніх років для нашого патріархату, для Халкі, для грецької діаспори. До 1971 року, коли наша школа закрилася, у нас були вересневі події в цей день. Сьогодні виповнюється 65 років трагічної ночі з 6 на 7 вересня 1955 року коли варварство зруйнувало будинки, магазини, церкви, законослухняних і невинних людей. Навіть їх кладовища були спаплюжені, і натовп не поважала наших мерців», – сказав патріарх.

Варфоломій зазначив також, що останні 50 років, коли школа на Халки була закриті, патріархат привозив з-за кордону “гідних і освічених священнослужителів”. Він висловив подяку Елладській архієпископії, “яка, відчуваючи потреби матері-церкви, підживлює нас новим духовенством”.

фото

Попередній запис
У Лукавцях відбудовують знищений паліями храм УПЦ
Наступний запис
В Катеринівці постраждала від УПЦ КП громада освятила храмові дзвони

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее