1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Нищук готовий відрядити фахівців для реставрації собору Нотр-Дам

Нищук готовий відрядити фахівців для реставрації собору Нотр-Дам

Пожежа в соборі Паризької Богоматері – величезний удар для історії і культури не тільки Парижа, але і всієї Європи і світу, написав міністр культури України Євген Нищук на своїй сторінці у Facebook, заявивши про готовність допомагати Франції у відновленні собору Нотр-Дам.

Міністр висловив надію, що пожежникам вдасться врятувати унікальну пам’ятку і не дати їй зникнути з культурної карти світу.

«Робота Мінкультури – збереження для прийдешніх поколінь всіх культурних історичних пам’яток, мистецького надбання, яким володіє Україна, – написав Нищук. – І ми, як країна, яка втрачає спадщину на окупованих територіях, як ніхто інший знаємо, як боляче спостерігати це наживо. <…> Від себе хочу підкреслити, що готові максимально швидко направити своїх кращих фахівців і реставраторів для робіт з відновлення собору!»

Відзначимо, що в самій Україні «збереження для прийдешніх поколінь всіх культурних історичних пам’яток» проходить не завжди вдало. Так, наприклад, у селищі Седнів Чернігівської області з 2004 року реставрують унікальну Георгіївську церкву, яка є пам’яткою національного значення. Розпочата раніше реконструкція храму так і не була доведена до кінця, незважаючи на те, що священнослужителі «писали десятки листів» і «зверталися до всіх і до кожного». Зараз легендарна Георгіївська церква XVIII століття, в якій у свій час проходили зйомки радянського фільму «Вій», продовжує руйнуватися без реставрації.

Президент Франції Емманюель Макрон, який прибув на місце пожежі, урочисто пообіцяв, що собор буде відновлено, оскільки «цього чекають від нас всі французи, цього вимагають від нас наша історія і наша доля!». Вже у перший день меценати та небайдужі люди акумулювали біля півмільярда євро благодійної допомоги на відновлення пам’ятки.

 

Попередній запис
Предстоятель УПЦ висловив співчуття у зв’язку з пожежею у Нотр-Дам
Наступний запис
Ми все зробили на 100% законно і правильно, – очільник Рівненської ОДА про перереєстрацію громад УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее