1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Нелюбов Варфоломія до Руської Церкви – спадкова, – православні історики

Нелюбов Варфоломія до Руської Церкви – спадкова, – православні історики

«Не лише Варфоломій, а і його окремі попередники ненавиділи Руську Церкву і цього особливо не приховували, вбачаючи у ній конкурента», – заявив газеті ВЗГЛЯД експерт з питань православ’я Роман Сілантьєв, коментуючи недавню заяву Варфоломія про те, що Москві доведеться підкоритись Константинополю у питанні української автокефалії.

«Варфоломій просто розтоптав та наплював на своїх великих попередників, котрі створювали з Москви наступника Візантії, котра на той момент занепадала… Всі патріархи у 1593 році визнали канонічною територією Московського Патріархату всю Русь. Константинопольський Патріарх Афанасій Сидячий разом з Патріархом Никоном переконував царя Олексія Михайловича звільнити Малоросію від польського ярма, а сам пропонував Никону взяти титул вселенського патріарха, розуміючи, що константинопольські патріархи через тиск османів не можуть нормально виконувати свої функції», – нагадав глава Асоціації православних експертів Кирило Фролов.

Напередодні Патріарх Варфоломій заявив, що не має наміру відступати у питанні наданні автокефалії Церкві в Україні, незважаючи на заперечення РПЦ, і вважає, що Москва повинна підкоритись Константинополю. Він додав, що «російські брати» рано чи пізно повинні слідувати рішенню, яке прийме Константинопольський Патріархат, «так як в них немає вибору». При цьому глава Константинополя ігнорує думку «українських братів», котрі рішенням Синоду УПЦ напряму попросили посланців Фанару залишити територію України.

«Дуже дивно і гірко чути такі заяви від Константинопольського Патріархату. Коли кажуть, що «доведеться погодитись», це погано співвідноситься з тезою про те, що Фанар нібито намагається вирішити всі питання в дусі любові і згоди», – заявив голова Синодального відділу по взаємодії церкви з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда. А секретар Відділу зовнішніх церковних зв’язків МП Ігор Якимчук наголосив, що РПЦ не зобов’язана підкорятись Константинопольському Патріархату.

«Альтернативи суду всіх Помісних Церков над Варфоломієм немає, і він, стверджуючи доктрину мегапапізму, ще раз показав, що є загрозою не лише нам, але й всім православним церквам. І його остання заява достойна того, щоб відкрити проти нього кримінальну справу за розпалювання міжнаціональної ворожнечі», – заявив Кирило Фролов.

Роман Сілантьєв вважає, що не лише Варфоломій, а і його попередники часто ненавиділи Руську Церкву і не особливо це приховували. «На фоні Руської Церкви так званий Вселенський Патріархат виглядає дуже блідо», – каже Сілантьєв.

«В історії є багато таких аналогій, коли певна мала частка чогось намагається керувати частиною більшою, котра вже від неї не залежить», – вважає експерт, зазначаючи, що нічого поганого у цьому не бачить.

«Це, до речі, добре, я радий, що так трапилося, століттями ця проблема існувала, і Варфоломій не перший, хто її спровокував. Сподіваюсь, що це все призведе до оздоровлення православного організму. До слова, Варфоломія ніхто не підтримав. Не всі, звісно, його осудили, але й не підтримав ніхто», – оптимістично наголошує Сілантьєв.

Нагадаємо, у 20-ті роки минулого століття Константинополь, користуючись вкрай складним становищем, у котрому опинилась РПЦ в більшовицькій Росії, підтримав штучно створену комуністами «державну» церкву обновленців.

Попередній запис
Патріарх Олександрійський показав українському послу свою бібліотеку
Наступний запис
«Духовний ранок» у Рівненській ОДА перенесли на середу через приїзд американців

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее