1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. На 5 каналі спростували інформацію про перерукоположення ієрарха ПЦУ на Фанарі

На 5 каналі спростували інформацію про перерукоположення ієрарха ПЦУ на Фанарі

8 листопада 2020 року на Фанарі відбувся «український день», повідомляє 5 канал: Константинопольський патріарх Варфоломій рукоположив в єпископи свого екзарха в Україні Михаїла (Аніщенка).

“Прикладів таких екзархів, таких послів Вселенського Патріарха в православному світі існує всього вісім – і єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) є одним із восьми. Вселенський Патріарх засновує, він має таке право, свої ставропігії. Десь вони називаються ставропігії, десь метехіони. Церковна одиниця, яка підлягає напряму Вселенському Патріарху. І тому це велика честь і велика шана для України, що в нас є такий екзарх”, – переконує релігійний експерт Андрій Ковальов.

Разом з тим, 5 канал вирішив за необхідне спростувати інсайд, опублікований незабаром після хіротонії Аніщенка: нагадаємо, повідомлялось про те, що один з учасників цієї події «єпископ» ПЦУ Матфей Шевчук був таємно перерукоположений.

«І тут у хід пішли жалюгідні вигадки: “Константинопольський патріархат усвідомлює слабкість своїх позицій, оскільки правомочність “єпископських санів” представників “ПЦУ” не просто сумнівна, а жалюгідна. Дорівнює нулю. (Тому) Фанар запустив або готується запустити процес масового перерукоположення “єпископів” “ПЦУ”, – було сказано в російському джерелі “Расколам.нет”», переконує 5 канал.

“Хіротонії єпископські визнаються в повній мірі”, – заявив ще один експерт Олександр Єфременко.

Також додав свого вагомого слова й екс-митрополит УПЦ Олександр Драбинко: “Ці всі домисли і дурниці – я інакше не можу їх назвати – треба забути і перестати на них звертати увагу. На сьогоднішній день екзарх – це представник, це дипломатична місія, яку виконуватиме владика Михаїл”.

Екзарх же, як запевняють в матеріалі 5 каналу, це всього лише «посол», і разом з тим зазначають, що таким чином на Фанарі відновили «300-річну традицію»: «Вселенський Патріарх завжди призначав свого екзарха, пізніше цю посаду поєднував Київський митрополит. Вселенський екзарх мав тут, в Україні, чимало монастирів», – пояснює Андрій Ковальов.

“Щойно зникнуть ті обмеження, які накладає пандемія, обов’язково відбудеться візит Патріарха. Чи це буде 30-та річниця Незалежності, чи це буде якась інша нагода – він запрошення має, а такі запрошення не мають строку давності”, – каже Олександр Єфременко.

«Слідкуйте за нами в Telegram https://t.me/antiraskol».

Попередній запис
Наближене до Фанару видання повідомило про підтримку ПЦУ від анонімних грузинських богословів
Наступний запис
«Не наша рада!»: в Подгориці проти нового уряду протестує група активістів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее