1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. На черзі у Фанара – Молдова?

На черзі у Фанара – Молдова?

Священний Синод Константинопольського Патріархату після початку вторгнення на територію Української Православної Церкви готується зробити наступний крок вже у Молдові. Про це заявив директор Міжнародного фонду «Християнська солідарність» Дмитро Пахомов у коментарі REGNUM.

Священний Синод РПЦ, котрий екстрено збереться на засідання наступного понеділка, 15 жовтня, найімовірніше ухвалить закономірне рішення про припинення євхаристичного спілкування між Константинопольським і Московським Патріархатами. «Але трагічна ситуація в Україні, як з’ясовується, зовсім не є єдиною загрозою: на черзі ескалація канонічних розходжень між Москвою та Фанаром у Молдавській Православній Церкві», – зазначив директор фонду «Християнська солідарність».

З його слів, «джерела, що заслуговують на довіру, передають безпосередньо з місця подій про те, що під час запланованого на 25 жовтня 2018 року візиту Патріарха Кирила у Молдову певні сили збираються провести публічні провокаційні заходи, скеровані на створення у громадській думці негативного образу, як особисто Предстоятеля, так і РПЦ в цілому».

Також повідомляють, що 25 листопада 2018 року Константинопольський Патріарх Варфоломій та Румунський Патріарх Даниїл під час урочистого освячення нового кафедрального собору Румунської Православної Церкви в Бухаресті можуть зробити спільну заяву про незаконність приєднання Православної Церкви Молдавії до Руської Церкви, а також про «наболілу необхідність» розподілу між Константинопольським та Румунським Патріархатами церковної молдовської території, при цьому у відомство Фанару відійде Гагаузія.

Нагадаємо, що 24 грудня 1992 року Священний Синод Румунської Православної Церкви прийняв акт про відтворення «Бессарабської митрополії», котра функціонувала у 1918-1940 та 1941-1944. На чолі митрополії встав митрополит Петро (Педурару), рішеннями Священного Синоду РПЦ від 5 жовтня та 22 грудня 1991 року заборонений у священнослужінні «впредь до полного покаяния».

24 травня 2018 року Румунський Патріархат обрав двох єпископів на вакантні кафедри Бессарабської митрополії: архімандрита Веніаміна (Гореану) у єпископи єпархії Південної Бессарабії, а вікарний єпископ Кишинівської єпархії Антоній (Телембич) був призначений єпископом Бєльцьким.  

Попередній запис
Недотомос: що вирішила Константинопольська церква та чим це може обернутись для України?
Наступний запис
«Це було б трагедією», – Курт Волкер про можливі заворушення між православними в Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее