1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. На Фанарі відхрестилися від проекту вікаріату для Руської архієпископії у Європі

На Фанарі відхрестилися від проекту вікаріату для Руської архієпископії у Європі

У вересні 2019 року має відбутись зібрання Архієпископії руських приходів у Західній Європі, на котрому розглянуть дві пропозиції про її приєднання – від РПЦ та Галльської митрополії Константинополя, на території котрої розташована значна частина парафій. Як повідомляє  «НГР», протягом останніх півроку, що минули після несподіваної ліквідації Архієпископії Константинополем, об’єднання встигло розглянути п’ять пропозицій від автокефальних церков про варіанти приєднання руських приходів.

Однак обирати доведеться лише з двох – умов Москви та Фанару. Решта три – від Руської православної церкви за кордоном (РПЦЗ), Православної церкви в Америці та Румунської православної церкви – завідомо не підходять. Американське духовенство просто відмовило європейським одновірцям, пославшись на «власні обставини». Румунська церква змогла запропонувати лише тимчасовий омофор, і те лише з дозволу патріарха Варфоломія, а «закордонні» заявили, що не зможуть «зберегти історичну форму Архієпископії», і тому пропонують європейським приходом просто увійти у єпархії РПЦЗ у Західній Європі з обов’язковою зміною «календаря та літургійної мови» (громади Архієпископії дотримуються новоюліанського стилю).

Таким чином, як роз’яснив у своєму зверненні до приходів архієпископ Харіупольський Іоанн (Реннето), Генеральна асамблея повинна буде або «забезпечити майбутнє Архієпископії зі збереженням своєї ідентичності та специфіки під омофором Московського патріарха», або «стерти своє історичне сьогодення та розчинити його у вікаріатстві без майбутнього». Згадуючи вікаріатство, він мав на увазі нові пропозиції, котрі приписуються Константинопольській патріархії.

На сайті Галльської митрополії з’явилась офіційна заява про те, що Фанар до проекту статуту вікаріатства не має жодного стосунку. «До нинішнього часу жоден проект статуту ніколи не передавався і навіть не обговорювався з його превосходительством архієпископом Харіупольським Іоанном. Вселенський патріархат не є його автором і ніколи не знав про цей документ до сьогоднішнього дня», – йдеться у резолюції. Однак, як уточняється, ще у лютому митрополит Галльський Еммануїл (Адамакіс) все ж таки направляв духовенству Архієпископії лист зі своїм власним підписом, у котрому пропонував для руських приходів у Франції створити вікаріатство.

Як повідомляється, за підсумками різних переговорів Вселенська патріархія залишилась при своєму початковому рішенні: щоб Архієпископія ліквідувалась і приходи увійшли до грецьких єпархій тих країн, у котрих перебувають.

У результаті Архієпископія отримала лише одну офіційну пропозицію – від Московського патріархату. «Думаю, що Румунська церква просто не захотіла втручатися у непрості перипетії, пов’язані з політикою та діями Вселенського патріарха в Україні. В румунів є своє українське вікаріатство, і навряд вони захочуть ускладнювати собі життя», – зазначає джерело «НГР».

Поки що в єпархіальній раді нічого не вирішено, дебати тривають. Одним з варіантів майбутнього Архієпископії руських приходів називають той, що може допомогти практично столітньому досвіду її існування створити у найближчому майбутньому в Західній Європі помісну православну церкву.

Попередній запис
У Ясіні на Преображення біля майбутнього храму УПЦ молились кількасот парафіян
Наступний запис
На сайті Президента України з’явилась петиція про відділення школи від церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее