1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. На нараді ОБСЄ у Відні єпископ Віктор повідомив про порушення прав вірян УПЦ

На нараді ОБСЄ у Відні єпископ Віктор повідомив про порушення прав вірян УПЦ

Нарада Організації з безпеки і співробітництва в Європі, присвячена питанням захисту свободи релігії і переконань, пройшла 1-2 квітня 2019 року. У ній взяв участь голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У виступі голови Представництва прозвучали факти порушень прав вірян і релігійних громад УПЦ. Було підкреслено, що зараз виникає питання міжнародних зобов’язань щодо захисту прав людини з боку України у зв’язку з прийняттям закону про примусове перейменування релігійних організацій Української Православної Церкви.

За словами владики, у цьому ж законі міститься дискримінаційна норма, що забороняє УПЦ направляти капеланів у Збройних силах України для надання духовної допомоги. Таке обмеження прав військовослужбовців, вірян УПЦ, звернуло увагу Управління Верховного комісара ООН з прав людини у своїй недавній доповіді, зазначивши, що дане рішення суперечить статті 18 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

Було також зазначено, що на кліриків УПЦ здійснюється систематичний незаконний тиск з метою переходу в іншу конфесію. Показовою справою в цьому є відкрите кримінальне провадження та вручення повідомлення про підозру правозахиснику і клірику Рівненської єпархії УПЦ протоієрею Віктору Земляному, якого переслідують за захист законних прав вірян громадян України на свободу віросповідання. Ця справа, у разі подальшого розвитку, буде набувати все більшого міжнародного резонансу.

Єпископ Віктор особливо зазначив, що на сьогодні вже існує очевидна міжнародна реакція на факти порушень прав вірян УПЦ. Зокрема, до уряду України ще в кінці 2018 року було направлено комунікаційний запит Спеціальними доповідачами ООН, а факт наявності правопорушень в релігійній сфері відображений у вищезгаданій доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

У ході наради глава Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях мав спілкування зі Спеціальним послом ЄС з питань просування свободи релігії та переконань поза ЄС Яном Фігелем, представниками ОБСЄ і міжнародного співтовариства.

Попередній запис
Паблік «Помісна Церква України» розпалює міжконфесійну ворожнечу через вибори, – соцмережі
Наступний запис
Посольство України в Словенії приховало факт співслужіння представника ПЦУ з римо-католицьким священиком

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее