1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Мінкультури відмовилось надати журналістам статут ПЦУ

Мінкультури відмовилось надати журналістам статут ПЦУ

Міністерство культури України відмовляється надавати на інформаційні запити копію Статуту (ПЦУ), мотивуючи це тим, що це є її внутрішній документ. При цьому у відповіді Мінкультури на інформаційний запит «Українських Новин» підтвердили, що Статут ПЦУ був отриманий Мінкультури та зареєстровано наказом № 53 від 30.01.2019 року.

Про те, що в Мінкультури зберігаються копії статутів релігійних організацій, прямо свідчить наказ Мінкульту № 37 від 25.01.2019 року, копія якого була отримана Українськими Новинами у відповідь на один з попередніх інформаційних запитів.

“Провести релігієзнавчу експертизу зареєстрованих статутів релігійних організацій (об’єднань) для встановлення обставин, передбачених частинами сьомою і восьмою статті 12 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, – йдеться в тексті наказу. При цьому, на виконання наказу за кілька днів в міністерстві була проведена експертиза статутів всіх релігійних організацій, яких зараз налічується в Україні понад 36 тисяч.

Відповідно до статті 1 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, публічною інформацією є відображена та задокументована на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків або яка знаходиться у володінні суб’єктів.

Відмова надавати на запит документ, який був отриманий і знаходиться у розпорядженні суб’єкта владних повноважень (міністерства) і доступ до якого не був обмежений у встановленому законом порядку, у розумінні пункту 2 статті 22 закону “Про доступ…” є неправомірною відмовою в наданні інформації.

У грудні 2018 року в Адміністрації Президента України засекретили підписаний Петром Порошенком договір про співпрацю з Вселенським патріархом Варфоломієм, пояснивши відмову прийнятим не названими особами рішенням оприлюднити документ “після закінчення вирішення питання”.

Україна отримала від Варфоломія Томос про автокефалію 6 січня 2019 року, однак і після цієї дати Адміністрація Президента відмовляється надавати цей документ.

Попередній запис
Владику Митрофана затримали й допитали у якості свідка
Наступний запис
Рейдерство на Закарпатті: один храм захоплений, другий вдалося відстояти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее