1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Монастир УПЦ оскаржить через суд звернення ВРУ до Фанару за Томосом

Монастир УПЦ оскаржить через суд звернення ВРУ до Фанару за Томосом

Дві релігійні громади УПЦ подали позови до суду, оскаржуючи право Верховної Ради звертатись до Константинопольського Патріархату з проханням про Томос. Це громада Городницького Свято-Георгіївського чоловічого монастиря (Житомирська область) та приход храму на честь святителя Миколая Бердянської єпархії, повідомляють «Вести».

У позовних заявах зазначено, що Городницький чоловічий монастир та віряни Бердянська вимагають визнати протиправним та скасувати постанову Ради про звернення до Варфоломія.

«Вважаємо постанову (ухвалену 19 квітня 2018 року) протиправною з наступних обставин. Питання, з якого була винесена постанова, є виключно питанням церковного устрою та управління. А за ч.3 ст.35 Конституції України церква та релігійні громади в Україні відділені від держави», – йдеться у позові Свято-Георгіївського монастиря.

У заяві також йдеться, що внутрішній порядок управління УПЦ не передбачає участі у ньому держави. «Тим не менш, держава в особі відповідача, замість дотримуватись вимог Закону й поважати традиції та внутрішні правила УПЦ, відкрито та грубо втручається до них».

У другому позові від бердянського приходу наводяться деякі приклади з діяльності Європейського суду з прав людини, зокрема, у котрому ЄСПЛ визнав за державою право лише опосередковано впливати на питання релігії – у тому випадку, якщо втручання не є прямим та здійснене в інтересах всього суспільства.

Нагадаємо, раніше Окружний адміністративний суд Києва прийняв позов ГО «Верховенство парав», котрий стосується права влади втручатись у діяльність Церкви.

Попередній запис
Влада діє стосовно нас як рейдери, – представник УПЦ
Наступний запис
Тимчук «розписав» карту майбутніх релігійних зіткнень в Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее