1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Модель, котру пропонує Константинополь, – тупикова

Модель, котру пропонує Константинополь, – тупикова

Для Православ’я нині наступив момент істини. Час позбавлятися симулякрів та відтворити динамічну модель устрою Церкви, у котрій немає «перших без рівних», а вищою формою координації Помісних Церков буде Всеправославний собор, головувати на котрому мають почергово глави різних Помісних Церков.

Константинопольський патріарх не може мати особливі привілеї, бо Константинополя давно вже не існує. Немає жодних підстав вважати його мудрішим, розумнішим та досвідченішим за інші Церкви. Такі привілеї – це знущання над здоровим глуздом та реальністю. Церква повинна керуватися реальністю, а не пустими титулами, за котрими вже давно нічого не стоїть.

Тільки почергове головування на Соборі може вирішити проблему та вилучити небезпеку папізму і етнофілетизму у Православ’ї. Цей голова буде «першим» тільки на Соборі, і не буде першим щодо решти єпископів взагалі. Скликати Собор може будь-яка Помісна Церква за згодою інших Помісних Церков, наприклад.

Та модель, котру нині пропонує Константинополь, – тупикова. Константинополь дискредитував себе, показавши себе політично ангажованим та інтелектуально вбогим пережитком минулого. Давати йому до рук важелі правління – це самогубство для Православ’я.

Facebook

Попередній запис
Єпископ Гедеон повернув собі українське громадянство через суд
Наступний запис
Звільнений глава Дубенської РДА, котрий називав вірян УПЦ «нелюдами»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее