1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Ми всі в Криму взяли російські паспорти, – Климент Кущ про спроби зареєструвати громади

Ми всі в Криму взяли російські паспорти, – Климент Кущ про спроби зареєструвати громади

За словами «архієпископа» Сімферопольського і Кримського Климента (ПЦУ), на початку 2014 року Кримська єпархія нараховувала 49 релігійних громад. Сьогодні ж у Криму діє всього 6.

⦁ Причина полягає в тому, що на території Криму не можуть проповідувати священики, які не мають російського паспорта. Вони підпадають під кримінальну статтю про «здійснення незаконної місіонерської діяльності». Враховуючи, що більша частина священників, які були в Кримській єпархії до 2014 року, покинули півострів, і в мене залишилося тільки 5 священників, то всі вони на момент анексії Криму були тут прописані. Це дало їм можливість взяти російські паспорти. Саме це дозволило нам зберегти ці парафії, – каже ієрарх ПЦУ.

Разом з цим Климент Кущ підтверджує той факт, про який говорить і Кримська правозахисна група, що російська влада півострова відмовляє в реєстрації парафіям ПЦУ.

⦁ Всі чітко знають мою позицію. Ми не перереєстровуємо парафії ПЦУ в Криму за російським законодавством. Але у зв’язку з тим, що був прийнятий закон Ярової, який передбачає покарання за звершення незаконної місіонерської діяльності, Свідки Єгови й потрапили під кримінальне переслідування на території Росії. Тому що вони не були зареєстровані. Зараз все це нас спонукає зареєструвати хоча б одну релігійну громаду згідно російського законодавства. Документи на реєстрацію я подавав п’ять раз. Ми перепробували різні форми, починаючи зі створення громади, яка б мала незалежний статус, закінчуючи реєстрацією парафії, використовуючи статут однієї релігійної організації, яка входить до складу ПЦУ. Всі рази ми отримували тільки відмови. Виходячи з цього ми зрозуміли, що Росія зайняла позицію, щоб не допустити існування на території Криму парафії ПЦУ.

Климент Кущ передбачає, що на такий вимушений крок священиків ПЦУ на півострові може бути різна реакція. Проте закликає поставитися з розумінням до нелегкої ситуації, в якій опинилися православні громади окупованого Криму.

⦁ Важливо, щоб на материковій Україні зрозуміли, що це є вимушений крок. Тому що відсутність реєстрації релігійної громади підпадає під кримінальне переслідування. І наші священики, які залишилися тут і служать, є під загрозою кримінального переслідування, коли стаття передбачає до дев’яти років позбавлення волі. Зараз я можу з жалем констатувати, що українська влада нас ніколи не буде захищати. Тому коли стоїть питання існування парафій ПЦУ в Криму, ми повинні шукати юридичні форми такого існування для того, щоб якщо не напряму захищати нас, то хоча б унеможливити настання такої ситуації, з якою зараз стикнулися Свідки Єгови. Тому зараз ми піклуємося про життя і безпеку священників.

Нагадаємо, 1 червня відбулося чергове засідання Верховного суду РФ у Москві щодо майна кафедрального собору ПЦУ в Сімферополі. Проте крапку у цій справі й досі не покладено. Кримську єпархію очікують нові судові слухання.

РІСУ

Попередній запис
Припиніть мучити нас дідом, – Чорноморець про Філарета
Наступний запис
Апеляційний суд підтвердив перемогу громади УПЦ в опротестуванні перереєстрації на ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее