1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Іоанн (Реннето) про ПЦУ: Ця безглузда побудова дуже небезпечна

Митрополит Іоанн (Реннето) про ПЦУ: Ця безглузда побудова дуже небезпечна

ПЦУ – це безглузда побудова, що дуже небезпечна, зазначив глава Західноєвропейської архієпископії РПЦ митрополит Дубнинський Іоанн (Реннето) в інтерв’ю інформаційному порталу «Собор.by».

«У нашій Архієпископії було багато людей, які не приймали того, що відбувається на Україні. І я сам вважаю, що те, що було зроблено, було зроблено дуже погано, – розповів він. – Як кажуть у таких випадках, ні розуму, ні серця. Ця безглузда будова, вона не може бути церковною, вона, будемо реалістами, не може бути основою церковної будівлі в Україні, це щось дуже небезпечне… якщо Церква сама вносить поділ всередині себе, до чого це призведе, як нам жити в майбутньому?».

Владика розповів, що Константинопольський патріархат конфліктував із Західноєвропейською архієпіскопією з приводу опіки українців, які живуть за межами своєї Батьківщини.

«Ситуація, яку створили в Україні, опосередковано вплинула на нас таким чином, що Константинопольський патріархат попросив нову українську структуру більше не займатися українцями, які живуть за кордоном, і що ними буде опікуватися сам Константинопольський Патріархат, – зазначив митрополит Іоанн. – Наше ж церковне служіння поширюється на всіх: ми можемо займатися і українцями, і росіянами і т. д. У нас немає претензії на монополію, але ми відкриті для кожного, хто хоче брати участь у нашому церковному житті. І у мене були конфлікти на цьому ґрунті».

Глава Західноєвропейської архієпископії РПЦ впевнений, що лише соборно можна подолати релігійний конфлікт в Україні.

«Я вважаю, що всі, хто задаються цим питанням, в даний час, думають, що тільки соборним, синодальним шляхом ми зможемо з цієї кризи вийти. Тому що, якщо дві сторони залишаться на своїх непримиренних позиціях, згоди не буде. Потрібно прагнути до зближення позицій, потрібна робота, яка відновить синодальність, спілкування, соборність», – наголосив митрополит Іоанн.

Однак багато Помісних Церков «не дуже сміливі щодо цього питання».

«Константинопольський Патріархат заявляє: “У мене всі права”. Але, можливо, у нього немає всіх прав без соборності… Всі права у нього, можливо, є, але в рамках соборності. А якщо немає соборності нашої Церкви, єдність у небезпеці, тому що дух Православної Церкви завжди був духом соборним, – архієрей звернув увагу громадськості. – Якщо немає соборного духу, який потребує діалогу, якому потрібно смирення… Якщо цього духу немає, ми залишимося в стані розділення, і це дуже ганебно для життя Православної Церкви».

Попередній запис
Грецькі ієрархи незадоволені забороною богослужінь на Пасху
Наступний запис
Стало відомо про третього та четвертого священика УГКЦ, інфікованого коронавірусом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее