1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Іларіон: Константинополь створить в Україні залежну «напівавтокефалію»

Митрополит Іларіон: Константинополь створить в Україні залежну «напівавтокефалію»

Митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв) вважає, що Константинополь збирається створити в Україні не самостійну церковну структуру, а «напівавтокефальне» утворення. За словами голови ВЗЦЗ РПЦ, «так звана українська автокефальна церква з самого початку поставлена в жорстку залежність від Константинополя». Про це він розповів 24 листопада в ефірі програми «Церква і світ» на телеканалі «Росія 24», повідомляє СПЖ.

Ієрарх переконаний, що те, що Константинопольський Патріархат хоче запропонувати Україні, не буде повноцінною автокефальною церквою, і що зараз навіть українські розкольники розуміють, що «це зовсім не те, чого вони прагнули і про що мріяли». «Це буде якась напівавтокефальна структура з дуже сильною залежністю від Константинополя», – зазначив владика.

«Тепер Константинополю потрібно придумати щось нове для того, щоб все-таки втілити в життя свій план надання автокефалії українській Церкві, але якій українській Церкві буде надаватися автокефалія, досі незрозуміло. Крім того, однією з умов, яку Константинополь поставив перед Президентом Порошенком було те, що в цьому процесі не братиме участі Філарет Денисенко. Домовленість між Порошенком і Варфоломієм є, але Філарет Денисенко просто так здаватися не хоче», – сказав ієрарх.

Він зазначив: «На підтримку дій Константинополя не виступила жодна Помісна Церква. Це, на мій погляд, дуже важливий фактор. Деякі Церкви очікують подальшого розвитку подій. Я знаю, що деякі Предстоятелі Помісних Православних Церков зустрічалися з Патріархом Варфоломієм або розмовляли з ним по телефону, застерігаючи від необережних кроків і просячи утриматися від них. На жаль, Константинопольський Патріарх зараз нікого не слухає: він абсолютно ігнорує думку Помісних Церков, він не прислухається до голосу своїх братів».

За словами архієрея, Патріарх Варфоломій настільки захоплений «виконанням цього політичного замовлення, що, на його думку, «абсолютно втратив реалістичне сприйняття дійсності. І це стає серйозною проблемою не тільки для взаємин між Константинопольським і Московським Патріархатами, а й для всього православного світу. Предстоятелі Помісних Церков це прекрасно розуміють».

Попередній запис
Архієпископ Празький прибув до Одеси молитовно підтримати УПЦ
Наступний запис
Патріарх Варфоломій попросив підтримки у Румунської Православної Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее