1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Софроній: Якби не Філарет, в нас давно була б своя автокефальна церква

Митрополит Софроній: Якби не Філарет, в нас давно була б своя автокефальна церква

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитрук) в інтерв’ю виданню «Главком» заявив, що бачить в якості оптимальної кандидатури на посаду предстоятеля ЄПЦ архімандрита Кирила (Говоруна), позаштатного клірика Української Православної Церкви. При цьому владика Софроній висловив сумнів, що з заявлених шести єпископів УПЦ, котрі попередньо мали б погодитись брати участь в «об’єднавчому соборі», хоч хтось дійсно на нього явиться. Сам Софроній також відмовляється від участі в цій акції, оскільки не бачить тут можливості впливати на ситуацію.

«Він (Філарет) став лідером розколу. Якби він не поліз туди, куди поліз, то в нас давно була би церква незалежна, автокефальна», – констатував митрополит.

Зі слів архіпастиря, котрий за роки свого служіння десятикратно збільшив кількість приходів у ввіреній йому єпархії, сьогодні саме УПЦ заслуговує на автокефальний статус, котрий може бути отриманий від Константинополя. УПЦ, як він зазначає, це 30 мільйонів вірян, 12 тисяч громад, котрі могли б стати єдиною силою у православному світі.

Також Софроній каже, що спілкувався з екзархами Фанару, і, по суті, висловив ідею, що з Філарета потрібно зняти анафему. При цьому прихильник автокефалії УПЦ водночас наголошує, що до однієї церкви з Філаретом не піде, оскільки той недостойний обов’язків Предстоятеля.

Попередній запис
Пов’язаний з «автокефальною» темою сайт Оrthodoxia.info заявив про підтримку Фанара Єрусалимом
Наступний запис
Спроби змінити назву Церкви – рейдерство й афера Філарета, – протоієрей Миколай Данилевич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее